Pomocí kamevédy lze z dítěte vychovat všestranně vzdělaného a schopného inteligentního člověka

Děti 17. září 2021 | 07:02 — Kateřina Kofroňová
O tom, že je rodičovství těžká práce, ví každý, kdo někdy nějaké děti vychovával nebo právě vychovává. Někteří rodiče nechávají výchovu volně plynout, jiní o ní mají jasné představy. A pak jsou tu ještě další, kteří ji pochopili jako životní misi, která je důležitější než cokoliv jiného na světě.
Další 4 fotografie v galerii
Od obou rodičů se žádá maximální zapojení / Pexels

Kamevéda, neboli komplexní multirozvojová výchova dětí, je způsob výchovy dítěte v rodině. Jedná se o nový výchovný směr, který se soustředí na všestranný rozvoj dítěte od prvních chvilek jeho života. Realizuje se především v období předškolního věku a jeho základy stojí na důkladně promyšleném a vyváženém poměru intelektuální a pohybové výchovy.

Dítě prakticky nikdy nemá možnost zahálet. Každý den od rána do večera má jasně stanovený program, který je v režii rodičů a přechází od oblasti intelektuální do pohybové a tak pořád dokola. Dítě není žádným způsobem nuceno, vše se děje spontánně a zábavnou formou. Otec s matkou vytváří scénář každého dne, vytváří dítěti podněty, ale nechají je, ať se projevuje spontánně, hraje si a rozvíjí se.

Rodičovství jako zaměstnání

Princip působení jeden na jednoho (rodič – dítě) je zde využíván v maximální možné míře a dochází často i k redukci návštěvy mateřské školy a později i základní školy. Rodiče mohou částečně přebírat i funkci těchto institucí. Dítě je v hierarchii rodiny přesunuto na absolutně první místo a vše se dělá pro něj a jeho dobro. Rodiče dítě sledují prakticky neustále a snaží se objevit jeho silné stránky, aby jej v ten nejvhodnější okamžik dokázali správně nasměrovat a rozvinout tam, kde to dítě zrovna potřebuje. Vše pro jeho další úspěšnou kariéru. Výuka cizích jazyků je zde také praktikována ve velmi raném věku. Od rodičů je vyžadován až profesionální rodičovský přístup.

K čemu to všechno

Smyslem celého přístupu kamdvédy je poskytnout dítěti komplexní učení a zároveň mu umožnit prožití maximálně šťastného dětství. Rodiče, kteří tento přístup volí, věří v to, že když dítěti poskytnou mohutný všestranný základ, bude z něj v pozdějších obdobích schopno nekonečně čerpat, což ho dovede k velmi úspěšné kariéře v oblastech vědy, umění, sportovních odvětvích a podobně. Dítě se brzy naučí chápat své tělo, jak o ně pečovat, aby bylo zdravé, jak konzumovat opravdu zdravé jídlo a jak budovat dobré sociální vztahy.

Není to pro každého

Kamevéda počítá s maximálním zapojením rodičů a obětováním prakticky veškerého jejich volného času ve prospěch dítěte. Upozadit sebe sama a vyzdvihnout potřeby dítěte na první a jediné místo. Základním úkolem této metody je však také rodiče inspirovat k vytváření kvalitních podnětů, které vedou k rozvoji dítěte, aby si rodiče všímali, v čem jejich děti vynikají a dávali jim dostatečný prostor pro objevování světa. A to je něco, co se metodě nedá vytknout. Také jsme psali: Nelehký úkol rodičů. Kdy a jak naučit děti samostatnosti.

Zdroj: kameveda.com, wikipedia.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu