Skladba jídelníčku mění množství potu i jeho zápach

Krása 07. listopadu 2020 | 10:45 — Klára Sanders
Pocení neboli perspirace je normální a zdravá tělesná funkce, která se začíná projevovat už několik měsíců po narození. Hlavní význam pocení je v ochlazování těla. Pravdou je, že pot dokonce zkrášluje.
Dalších 6 fotografií v galerii
Pocení je normální a zdravá tělesná funkce / Shutterstock

Pocení je pro lidské tělo nezbytné. Kromě termoregulace má pocení svoji úlohu při vylučování škodlivých a toxických látek z organismu. V lidské kůži jsou 2 až 3 miliony potních žláz. Pot je zcela přirozený. Člověk se potí, když je mu teplo, když vyvíjí fyzickou aktivitu nebo když je ve stresu. Pocení je důležité pro regulaci tělesné teploty a také pro tvorbu antibakteriální vrstvy na kůži, která chrání pokožku. Pokud se ale potíte příliš, pravděpodobně s vaším tělem není něco v pořádku a je na místě zvážit návštěvu lékaře.

Jídlo ovlivňuje pocení

Jednou z věcí, která ovlivňuje pocení, je i strava. Skladba jídelníčku mění množství potu i jeho zápach. Pokud máte dojem, že váš pot abnormálně zapáchá nebo se potíte více než obvykle, vyhněte se raději ostrým jídlům, česneku, kari, kávě, čaji a také alkoholu.

Co může pocení signalizovat

Nadměrné pocení může zapříčinit nedostatek hořčíku. Zároveň s potem hodně hořčíku z těla odchází, a je proto třeba jej doplňovat. Buď ve formě tablet nebo se zaměřte na potraviny s vyšším obsahem hořčíku. Jde například o avokádo, banány nebo semínka.

Zbavte se chloupků v podpaždí

Pokud chcete udělat něco pro to, aby váš pot nebyl tolik cítit, oholte si podpaží. V oholeném podpaží se totiž hůře usazují bakterie, které rozkládají některé látky obsažené v potu. Když se zbavíte chloupků, zmírníte nepříjemný zápach, který tyto bakterie způsobují. V souvislosti s oholeným podpažím však zapomeňte na pověru, že se oholená pokožka potí méně. To je samozřejmě nesmysl.

Pot přispívá kráse

I když mnozí považují pot za nutné zlo, je pravdou, že má na svědomí i pozitivní věci. Napomáhá správné funkci organismu, ale hlavně zkrášluje. Když vyvíjíte fyzickou aktivitu a potíte se, pokožka dostává řádnou porci kyslíku, takže se lépe prokrvuje, vypadá pružnější a napnutější. Tělo se také díky potu snáze a rychleji zbavuje odumřelých kožních buněk, volných radikálů i staré lymfy. Pokožka tak získá zdravější barvu a je víc svěží.

Po sportu si dopřejte odpočinek až pak sprchu

Když se zapotíte při sportu nebo vycházce, nespěchejte hned do sprchy, ale chvilku si odpočiňte. Organismus potřebuje trochu vychladnout a přestat produkovat pot. Tělo potřebuje po fyzické aktivitě asi 10 až 15 minut pauzu, než sníží produkci potu. Pokud byste skočili do sprchy hned, budete se po ní nejspíš potit ještě víc než předtím. A nesprchujte se horkou vodou, protože z pokožky smývá lipidy, které kůži zvláčňují a zvlhčují. Když si pustíte vodu spíš vlažnou, ochrannou vrstvu na pokožce si zachováte.

Hydratace je základ

Po sprše je ideální chvíle pro použití hydratačních krémů. Pořádně osušte tělo, aby se zbytková vlhkost neodpařovala a nezpůsobovala vysychání pokožky. Dodejte kůži znovu hydrataci, o kterou pocením přišla. Díky rozšířeným pórům mohou účinné látky, vitaminy a minerály proniknout hlouběji do pokožky a tím i lépe působit. Právě po sprše máte ideální příležitost použít svůj oblíbený hydratační denní krém, abyste znásobili jeho účinek. Pokud jdete do sprchy před spaním, použijte regenerační noční krém. Psali jsme také: Nežádoucí chloupky řeší mnoho žen. Poradíme, jak jejich růst zpomalit

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu