Jak zabránit vzniku vrásek a ztrátě elasticity pleti během letních měsíců

Krása 30. června 2022 | 21:31 — Zuzana Procházková
Během letních měsíců je péče o pleť nanejvýš důležitá. Pokožka je každý den vystavována silnému slunečnímu záření, které je hlavní příčinou viditelných příznaků stárnutí pleti. Jak tedy o pokožku těla i pleť v létě pečovat a čemu se vyvarovat?
Další 3 fotografie v galerii
V letních měsících je potřeba dopřát pleti kvalitní péči / Depositphotos

Určitě jste už někde slyšeli o tom, že mají UVA a UVB paprsky negativní vliv pro lidskou kůži. Víte však, v čem konkrétně a jak se od sebe tyto dva typy paprsků liší? 

UVA záření

UVA paprsky poškozují kůži v hloubce. Pronikají totiž do hlubších vrstev kůže, kde zaktivují melanocyty, díky kterým chytáme hnědou barvu. Zároveň však poškozují pojivovou tkáň, což vede ke ztrátě pružnosti kůže, vzniku vrásek a předčasnému stárnutí kůže. Dlouhodobé vystavovaní nechráněné kůže UVA paprskům má však za následek uvolňování volných radikálů a změny DNA pokožky, tedy vzniku rakoviny. Přírodní UVA záření ale nezpůsobuje spálení kůže.

UVB záření

UVB paprsky se liší v tom, že pronikají pouze do vrchních vrstev kůže, kde způsobují zarudnutí nebo také spálení pokožky. To je však varovný signál, neboť záleží jen na opravných schopnostech buněk, zda poškození zvládnou či ne. Při častém a intenzivním vystavování kůže slunci dochází k vážnému poškození buněk a zvyšuje se riziko, že tento opravný mechanismus buněk bude nedostatečný. Pak hovoříme o chronickém poškození, jež může vést k přednádorovým stavům.

Je tedy zřejmé, že je potřeba lidskou kůži náležitě chránit před slunečním zářením. V rámci prevence vzniku vrásek je dle Petrovské nejdůležitější hydratace, krémy s SPF ochranou, čištění pleti a pitný režim. Na vše se podíváme podrobně.

1. Hydratujte

Hydratace pleti je během letních měsíců klíčová. Pakliže máte mastný typ pleti, i zde je potřeba důkladně a pravidelně hydratovat. Ideálně přes léto používejte lehké krémy, spíše gelové textury, které tolik nezatěžují pleť a rychle se vstřebávají. Vybírejte krémy, jež jsou obohacené o antioxidanty, koenzym Q10 a kyselinu hyaluronovou. Ta na sebe váže vodu a dokáže tak lépe pleť hydratovat.

2. Používejte krémy s SPF ochranou

V létě je používání krému s ochranou proti UVA a UVB záření zcela stěžejní. Ideální je používat přes léto denní hydratační krém přímo s SPF faktorem, neboť na to nebudete muset myslet. Je potřeba pleť během léta chránit i při běžných aktivitách, jako jsou pochůzky po městě, cesta do práce nebo procházka se psem v parku.

3. Čistěte a odličujte

I pokud budete celý den na koupališti bez make-upu, je potřeba pleť večer důkladně vyčistit. I bez líčení na pokožce před den ulpívá pot, maz a zbytky opalovacího krému. Proto ideálně každé ráno i večer pleť vyčistěte například pomocí jemné micelární vody nebo čistící pěny. Následně nezapomeňte použít hydratační krém. Jestli je vaše pleť mastná, zařaďte mezikrok v podobě pleťového tonika.

4. Pravidelně pijte

I v rámci předčasného stárnutí hraje pitný režim jednu z nejdůležitějších rolí. Pokud jej budete zanedbávat, tak kožní buňky začnou velmi rychle postrádat vodu a vaše pleť bude rázem mdlá, unavená a náchylná ke vzniku vrásek nebo pigmentových skvrn. Nezapomeňte tedy přes léto dodržovat pitný režim zhruba dvou až třech litrů obyčejné vody denně. Dále čtěte: Doporučení, jak během léta nejlépe zrychlit metabolismus a podpořit hubnutí.

Autorský článek, další zdroj: healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu