Zatočte se stresem jednou provždy. Stačí znát jednoduché techniky

Ostatní 05. června 2020 | 12:43 — Helena Malá
Ať už máte náročné zaměstnání, řešíte finanční problémy nebo máte trápení s dětmi, všechny tyto problémy vám způsobují stres. A ten má neblahý vliv nejen na váš vzhled, ale hlavně na vaše zdraví. Přitom existují jednoduché techniky, díky kterým zklidníte svou mysl a uvolníte tělo snadno a rychle.
Další 3 fotografie v galerii
Být permanentně ve stresu je velmi vyčerpávající / Depositphotos

Překonat stresující situace se musí naučit každý sám a každý to zvládá jiným způsobem. I když neexistuje univerzální návod, jak se stresu zbavit, existují cvičení pro dokonalé uvolnění. A ta vám rozhodně pomohou.

Cviky, které vás zbaví napětí

Stres má mnoho podob, může být způsoben psychickou zátěží, ale i tou fyzickou. Také se projevuje různými způsoby. Na každý problém ale existuje nějaké řešení.

  • Pokud pociťujete psychickou zátěž: Jemně si namasírujte boky nosu přibližně v úrovni očí a svaly, které máte po straně nosu. Uvolníte tak duševní napětí.
  • Když vás unavuje fyzická zátěž: Uvolněte tělo, projděte se zlehka po místnosti a myslete na něco pěkného. Lehké pohyby ve spojení s pozitivními myšlenkami uvolní vaše svalstvo i mysl.
  • Jestliže máte napjatý obličej: Uvolněte čelist, povolte obličejové svalstvo a zlehka vysouvejte bradu dopředu a dozadu. Prospějete tak nejen unavené pleti.
  • Pokud máte napjatá ramena: Narovnejte se a pomalu otáčejte hlavu doleva a doprava, abyste při tom viděli co nejvíce do boku. Jemně tak uvolníte i zádové svalstvo.
  • Když jste slabí v kolenou: Projděte se pevným krokem po pokoji a následně stiskněte nohy k sobě. Pomůže vám to udržet pevný postoj a dodá novou dávku energie.

Naučte se plánovat

Stresovým situacím jde do značné míry předejít také tím, že se naučíte věci dobře pánovat. Je to polovina úspěchu. Začněte tím, že zanesete všechny své schůzky a povinnosti do diáře. Nebudete tak zbytečně zatěžovat hlavu neustálým přemítáním o tom, co ještě musíte udělat.

Kromě pracovních a rodinných povinností si také naplánujte chvilky jen pro sebe. Dejte k nim ideálně přesný čas a trvejte na jeho dodržení. Zpočátku to možná nepůjde úplně hladce, ale časem se pravidelná relaxace stane součástí vaší každodenní rutiny. Uvidíte, že taková hodinka sportu, nebo třeba jen chvilka s knížkou či šálek kávy na sluníčku udělají divy. Odplavíte tak stres a načerpáte novou energii.

Jak zvládat stres

Pokud se nemůžete z jakéhokoliv důvodu stresujícím faktorům vyhnout, snažte se alespoň zmírnit jeho dopady. Vyzkoušejte například následující tři tipy:

  • Usmívejte se. Zní to jednoduše, ale opravdu to funguje. Odzbrojující úsměv je spolehlivá cesta, jak uvolnit vnitřní napětí i napjatou atmosféru v místnosti.
  • Dýchejte klidně a rovnoměrně. Při nádechu na chvilku zadržte dech a poté pomalu vydechněte. Uvolníte tak břišní svaly a zklidníte mysl.
  • Zívněte si. Zívání je přirozený respirační pohyb, který uvolňuje naše tělo. Zkuste si tak zívnout, když pociťujete narůstající napětí. Rychle tím zmírníte stres třeba před pohovorem. Podobně uvolňující pak může být i hlasité povzdechnutí. O dalších tipech, jak rychle zvládnout stres, jsme psali zde.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu