Zaostřeno na alkohol: Máme kocovinu po určitém druhu, nebo jde jen o mýtus?

Ostatní 26. ledna 2022 | 14:07 — Mirka Malá
O kocovině koluje spousta mýtů včetně toho, že ji způsobuje jen určitý druh alkoholu. Samozřejmě u každého člověka je to nějaký jiný alkohol. Ale je to vůbec pravda?
Další 2 fotografie v galerii
Kocovina se za určitých okolností dostaví po každém alkoholu / Pixabay

Mýtů o kocovině a alkoholu je skutečně hodně a nutno rovnou přiznat, že ne všechny jsou pouze mýty. Každý alkohol funguje jinak a na některých mýtech je doopravdy nějaký ten kousek pravdy.

Víno

Mezi lidmi panuje obecné přesvědčení, že víno způsobuje opravdu těžké kocoviny. A je na tom i něco pravdy. Ovšem pouze v případě, že pijete nějaké méně kvalitní víno, které obsahuje nekvalitní ingredience a jeho destilace neproběhla zrovna ukázkově. Kvalitní vína kocovinu nezpůsobují, nebo zdaleka ne tak velkou. Dalším důvodem kocoviny z vína je jeho nadměrná konzumace a následná dehydratace.

Destiláty

Když pijete čistou lihovinu, nemáte kocovinu. I na tomto mýtu něco je. Ale záleží na procesu fermentace, který je zodpovědný za přidávání chemikálií, které mohou způsobovat kocovinu. V tomto procesu se jako vedlejší produkt přidávají chemikálie zvané kongenery, druh alkoholu, který naše tělo nedokáže zpracovat a způsobuje nevolnost. A platí to samé, co u vína. Když to s pitím přeženete, kocovina vás nemine.

Šampaňské

Respektive šumivá vína, protože pravé šampaňské si dopřejeme jen výjimečně. I šumivá vína umí udělat pořádnou kocovinu a můžou za to bublinky. Je to z toho důvodu, že kvůli bublinkám žaludek rychleji uvolní svůj obsah do tenkého střeva, kde se alkohol vstřebává do krevního řečiště. A navíc šumivé drinky obsahují vyšší hladiny cukrů, u kterých bylo prokázáno, že ovlivňují vyprazdňování žaludku a také rychlost vstřebávání alkoholu.

Jak se tedy vyhnout kocovině? Pijte hlavně střídmě a ráno vám nic nebude. Protože jinak se kocovině nevyhnete, ať už pijete jakýkoliv druh alkoholu. Dále čtěte: Proteinová káva je stále oblíbenější. Ale stojí to vůbec za to?

Zdroj: Stylist, QZ.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu