Leonardo da Vinci mohl mít homosexuální sklony. V jeho náčrtníku lze vidět pornografické kresby

Retro 25. května 2022 | 09:50 — Pavla Krejčí
Všestranný umělec. Požitkář. Složitá osobnost. Leonardo da Vinci byl vskutku renesanční člověk a jeho život doprovázela nejedna zajímavost či kontroverze. Jeho obvinění ze sodomie a podivné pouto s učedníkem otevírají nejednu otázku. Byl da Vinci gay?
Další 4 fotografie v galerii
Leonardo da Vinci byl muž mnoha talentů / Depositphotos

Téma da Vinciho sexuality se stalo předmětem diskuze mnoha historiků, umělců, a dokonce se svými teoriemi přišel Sigmund Freud. V eseji s názvem „Leonardo da Vinci a vzpomínka na jeho dětství“ rozebírá umělce a tvrdí, že byl gay, dodržoval však celibát.

Kandice Rawlings z Oxford University Press říká: „Neexistuje žádný způsob, jak s jistotou zjistit Leonardovu sexuální orientaci, ale názory vědců na tuto otázku spadají do spektra mezi možná a velmi pravděpodobně.“

Jedním takovým ukazatelem může být událost, která se k italskému umělci pojí. Psal se rok 1476 a Leonardovi da Vincimu zbývalo jen pár dní do jeho 24. narozenin. Tehdy byl anonymně obviněn společně s dalšími třemi muži ze sodomie, které se měli dopustit se sedmnáctiletým mladíkem Jacopem Saltarellim. Jelikož byl jeden z mužů ve spojení s rodem Medicejských, podařilo se jim uniknout bez potrestání. Brzy na to však přišlo další oznámení. Případ byl odložen s tím, že neexistoval očitý svědek.

Homosexualitu dokazují jeho kresby

Leonardovu orientaci v mnoha odborných kruzích považují za zcela očividnou a není o ní pochyb. V jeho tvorbě se objevovali především nazí muži nacházející se v erotických pózách. Dokonce ve svých zápiscích uvádí, že jsou pro něj múzou. Ženy zobrazoval spíše oblečené, asexuálně. V denících uvedl, že ženský pohlavní orgán je „tak odpudivý, že kdyby žena neměla hezkou tvář a muž by neměl přirozené pudy, lidský druh by vymřel“.

Walter Isaacson sepsal da Vinciho biografii, kde rovněž souhlasí s tím, že umělec byl nejspíše gay. Kanadská historička Elizabeth Abbottová navázala se svou knihou Historie celibátu, v níž s tímto názorem souhlasí. Dále rozvedla svou teorii, že po případu sodomie da Vinci zůstal většinu života v celibátu. S tím se však neztotožňují jiní historici a tvrdí, že celibát rozhodně nedodržoval.

Jeho múzou byl „malý ďáblík“

S Leonardem po více jak dvě desetiletí žil jeho žák Gian Giacomo Caprotti di Oreno, známý pod přezdívkou Salai, což znamená malý ďáblík. Stál mu modelem na několika obrazech jako je Bakchus a Jan Křtitel. Salai byl o 28 let mladší než Leonardo, měl krásnou tvář a kudrnaté vlasy. Údajně spolu po celá léta udržovali milenecký vztah. Často se diskutuje nad tím, že byl částečně předobrazem pro Monu Lisu. Několik historiků totiž tvrdí, že je slavný obraz složen z mužských a ženských modelů: Florenťanky jménem Lisa a Salaie.

Psali jsme také: Katastrofální svatební noci urozených: Novomanžel ve skříni i nevěsta, které zděšením povolily svěrače.

Autorský článek, další zdroje: independent.co.uk, bulvarnihistorie.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu