Byl autor Alenky v říši divů pedofil? Údajně si fotil mladé dívky a chtěl si vzít dceru svých přátel

Retro 09. srpna 2022 | 10:56 — Pavla Krejčí
Co skutečně inspirovalo slavného autora k napsání ještě slavnější knihy Alenka v říši divů? Pro stvoření nesmrtelného příběhu posloužila jako vzor Alice Liddellová, dcerka jeho blízkých přátel. Lewis Carroll na ni však nepomýšlel úplně nevinně. Sám své temné choutky zdokumentoval.
Lewis Carroll měl prý zálibu v mladých dívkách / Wikipedia Commons / autor Oscar Gustave Rejlander / volný zdroj

Lewis Carroll se původně narodil jako Charles Lutwidge Dodgson. Kromě toho, že byl spisovatelem, působil také jako matematik a fotograf. Pro vydání svých dvou nejvýznamnějších knih Alenka v říši divů a Za zrcadlem a co tam Alenka našla
však zvolil zvučnější pseudonym. Většina lidí ale netuší, že tato slavná díla byla inspirována skutečnou dívkou jménem Alice. Jeho vztah k ní, stejně jako k jiným mladým dívkám, vedl mnoho akademiků k tomu, aby ho označilo za pedofila.

K dětem měl blízko odjakživa

Carroll byl v pořadí třetím dítětem anglikánského duchovního a jeho manželky Frances. Domácnost se nakonec celkově rozrostla o 11 dětí, proto Charlesovi společnost nechyběla. „Vyprávěl svým bratrům a sestrám příběhy, vymýšlel hry a psal s nimi časopisy,“ říká Edward Wakeling, který strávil 12 let anotací Carrollových deníků. Není proto divu, že měl k dětem blízko. Wakeling dodává, že v pozdějších letech „skutečně rád bavil děti a ony ho na oplátku milovaly“.

Hodný strýček

Ačkoliv sám žádné děti neměl, rád s nimi trávil čas. Často brával na vycházky děti svých přátel. Carroll byl známý tím, že koktal, a možná proto mu bylo lépe ve společnosti dětí. V době, kdy studoval v Oxfordu, sem dorazili Henry a Lorina Liddellovi spolu se svými čtyřmi dětmi. Mezi nimi byla i malá Alice, která se stala jeho inspirací pro napsání Alenky v Říši divů.

Jednou vzal Alici a její dvě sestry na vyjížďku na loďce. Aby je zabavil, začal jim vyprávět smyšlený příběh o mladé dívce. Alice se pak dožadovala, aby příběh sepsal, a ona si ho tak mohla znovu přečíst. Carroll se podvolil naléhání a skutečně tak učinil. Když dal příběh přečíst dalším dětem i dospělým, dostalo se mu pozitivní odezvy.

Fotil s dívkami polonahé snímky

Budoucí autor literární klasiky našel zálibu ve fotografování. Fotoaparát byl v té době novou technologií a Carroll si z fotografování udělal koníček. Za svůj život pořídil přes 3000 fotografií, přičemž více než polovina zobrazovala děti. Zhruba třicet dochovaných fotografií pak zachycovala polonahé, ba dokonce úplně nahé dívky většinou věku do 14 let. Podle viktoriánských standardů se však nejednalo o pornografii, protože děti nebyly považovány za objekt sexuální touhy.

Takové fotografie pořizoval i s dcerami Liddellových. Předtím se však samotných rodičů dotázal, zdali může jejich dcery vyfotografovat. Ti však netušili, že tato zábava nebude tak nevinná. Šestiletou Alici nafotil v opravdu volných šatech, které jí sklouzávaly z ramen, a její sestru Lorinu dokonce zachytil úplně nahou.

Chtěl ji dostat do chomoutu

Vazby mezi Carrollem a Liddellovými však byly narušeny. Stalo se tak, když v 31 letech požádal o ruku 11leté Alice. Rodina s ním okamžitě přerušila kontakt, a ačkoliv po nějaké době svolila, aby je Caroll navštívil, dívky s ním na vycházky již nepustili.

Carroll si psal deníky

Důkazy o tom, jaký vztah měl k Alici i jiným dívkám, zaznamenal do svého deníku. Když s ním však Liddellovi přetrhali kontakt, vytrhal všechny stránky, které se k Alici vázaly. Svědectví o jejich existenci podala pouze jeho neteř, která jednu vytrženou stranu četla. Co se ve skutečnosti dělo, a zdali měl Carroll opravdu nevhodné choutky, zůstane zahaleno tajemstvím a spekulacemi. Faktem však zůstává, že měl k dětem opravdu blízký vztah.

Psali jsme také: Některé páry se neodmyslitelně zapíšou do historie. Mezi ně patřil i Napoleon s manželkou. Jejich vztah byl jedinečný, ale i zvláštní

Autorský článek, další zdroj: curioushistorian.com, bulvarnihistorie.cz

Související články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu