Kryštof Kolumbus ve skutečnosti Ameriku neobjevil. O 500 let dříve ho předběhl vikingský dobrodruh Leif Erikson

Retro 20. září 2022 | 11:23 — Pavla Krejčí
Kryštof Kolumbus je po staletí považován za objevitele Ameriky. Tento zběhlý cestovatel, který narazil na Nový svět, však nebyl prvním, kdo se po neznámém kontinentu prošel. O 500 let dříve ho předběhl vikingský dobrodruh Leif Erikson.
Kryštof Kolumbus po objeví Ameriky rozpoutal velkou vlnu kolonizace / Wikimedia Commons / autor L. Prang / volný zdroj

Průzkumník Kryštof Kolumbus byl opravdu světaznalý muž. Celkově podnikl čtyři cesty přes Atlantský oceán: v letech 1492, 1493, 1498 a 1502. Hnala ho snaha nalézt přímou vodní cestu na západ z Evropy do Asie. Místo Indie však narazil na Ameriku. Ačkoli ve skutečnosti Nový svět neobjevil jako neobydlený kontinent, už tam žily miliony domorodců, jeho cesty a objevy vedly k počátku průzkumů a kolonizaci Severní a Jižní Ameriky.

Hledal snazší cestu do Asie

Na konci 15. století bylo téměř nemožné dostat se do Asie z Evropy po souši. Cesta byla dlouhá a neposkytovala zrovna bezpečí. Portugalští průzkumníci tento problém vyřešili tím, že se plavili na jih podél západoafrického pobřeží a kolem mysu Dobré naděje. Kolumbus to však chtěl vyřešit po svém. Úředníkům z Anglie a Portugalska představil plán, kterak přeplout Atlantik. Argumentoval tím, že by tato neobjevená cesta měla být snazší. Selhal však v matematických propočtech, protože předpokládal, že obvod Země je mnohem menší.

V roce 1492 nakonec svým plánem zaujal španělské panovníky Ferdinanda Aragonského a Isabelu Kastilskou. A tak 3. srpna 1492 Kolumbus a jeho posádka vypluli ze Španělska na třech lodích: Niña, Pinta a Santa Maria. O několik měsíců později, 12. října se lodě dostaly na pevninu. Jaké bylo však překvapení, když nedopluli do Východní Indie, jak předpokládali, ale na jeden z bahamských ostrovů, pravděpodobně San Salvador.

Kryštof Kolumbus nebyl první

Ačkoliv je Kolumbovo jméno odjakživa spojováno s objevením Ameriky, ve skutečnosti nebyl prvním, kdo objevil existenci dalšího kontinentu. Díky němu se však spustila nekonečná vlna kolonizací.

Výzkumy ukázaly, že před Kolumbem v Americe stanuli již jiní. Mezi nejuznávanější teorie patří, že skupina norských průzkumníků vedená Leifem Eriksonem pravděpodobně připlula do severní Ameriky o 500 let dříve. Rané výpravy Vikingů do Severní Ameriky jsou dobře zdokumentovány a většinou vědců přijímány jako historický fakt. Kolem roku 1000 se Leif Erikson, syn Erika Rudého, plavil na místo, které nazval „Vinland“, nachází se v dnešní kanadské provincii Newfoundland.

Legendy o irském mnichovi

Teorií, že Amerika byla před Kolumbem již objevena dříve, existuje více. V průběhu let se učenci domnívali, že lidé z Asie, Afriky, a dokonce i z Evropy doby ledové mohli dosáhnout amerických břehů před ním. Dokonce se mluví o legendě, která vypráví o skupině irských mnichů, kteří se dostali do Ameriky v šestém století. Psali jsme také: Tajemné, biblické jméno Salome. Co znamená a kdo byly podle Bible její nositelky?

Autorský článek, další zdroj: allthatsinteresting.com, history.com

Související články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu