Jsou místa, kde je lepší mobil odložit. Předejdete tak možným zdravotním rizikům

Zdraví 26. září 2020 | 11:14 — Klára Sanders
V dnešní době už lidé svůj mobil téměř neodkládají. Dokonce začíná být zcela normální, že sedíte s přáteli na večeři a každý má v ruce svůj mobil a normální hovor jde stranou. Vědci ale doporučují, kam si mobil opravdu nebrat.
Dalších 9 fotografií v galerii
Jsou místa kam mobilní telefon opravdu nepatří / Depositphotos

Lidé si berou mobilní telefon úplně všude a sledování internetu a sociálních sítí se stalo posedlostí. Dokonce ani toaleta není výjimkou. 

Studie společnosti Sony ukázala, že mobil z ruky ani na záchodě nedá 75 % Američanů. Je dost možné, že ostatní národy jsou na tom podobně. Klidně se utíráte, saháte na splachovadlo a vzápětí berete do ruky telefon? Pak zpozorněte. Podle lékařů je používání telefonu na záchodě špinavým zlozvykem, který vás vystavuje nezanedbatelným zdravotním rizikům. Pro bakterie tím totiž připravujete ideální podmínky.

Mobilní telefon na záchod nepatří

Jistě to znáte. Chce se vám na záchod a vezmete si s sebou mobil, abyste se nenudili. A zatímco trávíte čas na záchodě, tak při tom koukáte ve svém mobilu na svůj Facebook, Instagram nebo si třeba jen něco čtete na internetu. Podle lékařů je to však velmi špatný nápad. Na záchodě jsou totiž snad úplně všude škodlivé bakterie, ze kterých můžete onemocnět. „Jsou zde vodní a vzduchové částice, které mohou zůstat ukryté v malých záhybech telefonu. Kryty telefonů jsou obvykle vyrobené z gumy, kde se bakteriím při vyšších teplotách daří velmi dobře,“ vysvětluje praktická lékařka Anita Karmakarová pro americkou televizi CBS.

Ze záchodu rovnou k jídelnímu stolu 

„Rodiče pak dávají své telefony dětem a bakterie se tak přenášejí i na ně,“ dodává lékařka. Podle Karmakarové se rodiče často diví, kde jejich děti chytily nemoc nebo infekci. Jednou z příčin podle ní může být právě telefon zanesený bakteriemi. Podle lékařky dělají lidé i další chybu, a tou je používání telefonu u jídla. „Při hraní s telefonem není dobrý nápad dávat si jídlo do úst, protože infekce se často šíří přes ústa,“ vysvětluje Karmakarová. O to hůře, pokud jste si předtím vzali telefon na záchod.

Bakteriím se na telefonu daří

Vaše mobilní zařízení díky teplu, které vydává, slouží jako perfektní prostředí, ve kterém bakterie dokážou přežít až několik dní. Bakterie se ale na telefon mohou nachytat i ze vzduchu. Stačí, když telefon v okamžiku splachování položíte v blízkosti záchodové mísy. Ze stejného důvodu byste v jejím nejbližším okolí neměli nechávat ani zubní kartáček. Mikroskopická sprška záchodové vody (i s bakteriemi v ní) má totiž po spláchnutí dolet až metr a půl! Telefonů je na světě mnohem více než záchodů, a podle nedávného průzkumu se pevně zabydlely na většině z nich.

Studie mluví jasně

Podle průzkumu, kterého se zúčastnilo 408 respondentů, používá telefon na záchodě 61 % lidí. 44 % lidí splachuje i při tom, když telefonují. 49 % lidí si na záchodě čte zprávy a 92 % lidí si na něm prohlíží sociální sítě. 31 % lidí, kteří si berou telefon na záchod, na něm stráví mnohem více času a 9 % lidí se dokonce stalo, že jim telefon spadl do záchodové mísy. To je více než výmluvné.

Lidé si pořád umývají ruce, když se třeba jen dotknou peněz, ale co telefon? Ten v ruce přeci máte i ve chvíli, kdy jíte. Umyjete si ruce po každém doteku telefonu? Telefon je přeci také plný bakterií. Možná tedy při příští návštěvě toalety či při jídle raději telefon nechte ve vedlejším pokoji. Dále čtěte: Každodenní obyčejné návyky, které škodí našemu zdraví

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu