Odhalte příčiny úbytku svalové hmoty. Je možné a velmi žádoucí tento proces zpomalit

Zdraví 25. listopadu 2020 | 09:29 — Klára Sanders
Úbytek svalstva je poměrně častým problémem. Je totiž vědecky dokázáno, že přibližně od pětadvaceti let ztrácíme asi půl až jedno procento svalové hmoty ročně. Pokud odhalíte příčiny úbytku svalové hmoty, je možné tento proces zpomalit.
Dalších 6 fotografií v galerii
Nejčastější příčinou ubývání svalové hmoty je nedostatečná svalová aktivita nebo metabolické změny, které vedou k odbourávání svalové hmoty / Shutterstock

Asi nejčastější příčinou ubývání svalové hmoty je nedostatečná svalová aktivita nebo metabolické změny, které vedou k odbourávání svalové hmoty.

Ztráta svalové hmoty se v odborné literatuře označuje jako sarkopenie, jde o složené slovo původem z řečtiny, kde sarcos označuje sval či maso a slovo penia nedostatek. Postupná ztráta svalové hmoty provází stárnutí a je často zřetelná už na první pohled. Někdy se tomuto jevu také říká "sesychání", což je motivováno viditelnou postupnou ztrátou vody z tkání. Hlavním důvodem je ovšem ztráta svalové hmoty.

Od určitého věku je ztráta svalové hmoty normální

V některých článcích se uvádí, že podle průzkumů ztratíme od pětadvaceti let věku do okamžiku úmrtí přibližně 40 % svalové hmoty. Jiné průzkumy zas tvrdí, že svalová hmota nám ubývá až po třicítce, případně až po čtyřicítce. Většina z nich se však shoduje v tom, že největší úbytek nastupuje po padesátce, přičemž ženy i muži ztrácejí svalové hmoty přibližně stejné procento. Dá se této nežádoucí ztrátě předejít?

Rychlost úbytku záleží na věku i životním stylu

Mimo postupujícího věku hraje svou roli sedavé zaměstnání a nesprávný životní styl. Aktivní lidé ztrácejí svalovou hmotu pomaleji než ti, kteří tráví celé dny u počítače.

Přestože cvičení pomáhá udržovat svalovou hmotu, největším faktorem, který přispívá ke ztrátě svalstva, je, že naše schopnost produkovat svalové buňky se jednoduše s přibývajícím věkem snižuje. Podle studií se schopnost produkovat nové svalové buňky snižuje o 31 procent ve středním věku a téměř o polovinu (44 %) ve starším věku.

Jak úbytek svalů oddálit?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá. Pokud se chceme dožít spokojeného a zdravého stáří, je péče o naši svalovou hmotu jedním z nezbytných předpokladů. Udržování svalů pravidelným cvičením se tak jeví nejen jako významný faktor estetický, ale i zdravotní. Pravidelné cvičení nejen, že snižuje kardiovaskulární riziko, ale tvoří zásadní předpoklad pro udržení adekvátního objemu svalové hmoty pro zdravé stárnutí. Psali jsme také: V bohatých zemích se obezita stává tichým zabijákem. Nová studie přinesla znepokojivé výsledky

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu