Za agresivní chování mohou podle tradiční medicíny přetížená játra

Zdraví 28. února 2021 | 21:07 — Marcela Plachá
Masopust je tady a s ním i přicházející jaro, které podle tradic patří k elementu dřeva, jehož symbolem je mohutný strom, který svými kořeny získává výživu ze země, a větvemi se natahuje k nebi. Potřebuje prostor, miluje volnost. Na jaře nejvíce toužíme rozletět se do světa... A když se nám brání, narůstá vztek, zlost, frustrace. Poradíme, jak to zvládnout.
Další 4 fotografie v galerii
Za agresivní chování mohou podle tradiční medicíny přetížená játra / Pixabay

Naštvanost, vztek, agresivita, alergie, únava - i tak může vypadat začátek jara. Mohou za to přetížená játra. Masopust je proto dobré dodržovat i v moderní době. Právě nyní je ideální čas na detoxikaci - navodí lepší zdraví i náladu.

Hořké byliny

Vynikající očistný účinek mají na játra i hořké byliny, zvláště pak kořen pampelišky, prorostlik srpovitý, semínka ostropestřce mariánského, mahonie plazivá a květy rmene (rmence) sličného.

Pivoňka i máta

K hořkým bylinám je dobré přidávat pivoňku. Má zároveň hořkou i kyselou chuť a je jednou z mála bylin, jež léčí všechny hlavní syndromy jater. Jak uvádí odborník na stravování Paul Pitchford: „Pivoňka posiluje krev i jin a narušuje stagnaci jater jemně a harmonicky - což symbolizuje i samotný jemný, křehký pivoňkový květ. Kořen pivoňky navíc umocňuje účinky všech silně hořkých, aromatických bylin (včetně výše uvedených) a zároveň zmírňuje jejich vysušující efekt na jin a krev. Lze například smíchat stejné díly kořenu pampelišky a kořenu pivoňky s třetinovými díly kořene lékořice a kurkumy. Tato směs kombinuje účinky ostré, sladké, kyselé a hořké chuti s látkou posilující krev a jin, jako je kořen pivoňky.“

Ještě mírnější směs pro snížení vnitřního horka, která je vhodná pro vysoce citlivé a křehké osoby, sestává ze dvou dílů pivoňky a jednoho dílu lékořice. Mírné a zároveň účinnější, než se obecně soudí, jsou také meduňka, máta a heřmánek, nicméně tyto byliny postrádají tonizující účinek pivoňky.

Místo masa fazole

Potraviny pro detoxikaci a ochlazení jater: fazole mungo a jejich klíčky, celer, mořské řasy, salát, okurka, řeřicha, tofu, proso, švestky, potraviny bohaté na chlorofyl, houby, kořen a stonek rebarbory, ředkev a bílá ředkev, které navíc obzvlášť efektivně snižují toxicitu způsobenou nadměrnou spotřebou masa.

Pro obnovu jater jsou skvělé mikrořasy a mladé obiloviny a chlorofyl. „Prospěšný obsah chlorofylu mají všechny zelené potraviny a každou z nich lze tudíž užívat k posilování krve, očistě a regulaci přemnožených nežádoucích mikroorganismů. Zelené potraviny bohaté na šťavelan, jako je špenát, nať červené řepy a mangold, je však třeba konzumovat jen v omezeném množství, pokud člověk trpí nedostatkem minerálů nebo řídkou stolicí, a to z důvodu vysokého obsahu kyseliny šťavelové, která má projímavé účinky a způsobuje úbytek vápníku,“ uvádí Paul Pitchford.

Masopust začal popeleční středou 

Jaro (období dřeva) je pro posílení jater či jejich detoxikaci nejpříhodnější období, proto také do tohoto období spadá tzv. „suchý únor“ či masopust. Ten začíná tzv. „Popeleční středou“, kdy se uděloval věřícím křížek z popela na čelo na znamení pomíjivosti života (z popele jsi povstal a v popel se obrátíš).

Popeleční středa zahajuje předvelikonoční půst. Je dobré omezit tučná jídla, alkohol a maso. „Pokud dodržíme půst a najdeme smysl našeho konání v příštím období, budeme se cítit s příchodem velikonočních svátků a silných jarních energií jako bájný Fénix, jenž je symbolem znovuzrození,“ říká specialistka na tradice a zvyky předků Karla Hájková s tím, že právě jaro je skutečným začátkem nového roku, kdy máme mít dostatek síly uskutečnit svá předsevzetí. Kdo naopak padá jarní únavou, málo v zimě relaxoval a málo se před Velikonocemi postil.

Očistný plevel

I naši předci, kteří žili daleko více v souladu s rytmy a energií přírody, pečovali pravidelně o očistu těla a mysli. Drželi půsty, pořádali sváteční reje, přijímali sílu z přírody a děkovali jí za to. Na jaře vždy spořádali hromadu zelených výhonků, které právě vykoukly ze země – kopřiv, pažitky, pampelišky, petržele, ale třeba i bršlice kozí nohy tzv. husí packy – pro mnohé obtížného to plevele. Všechny tyto byliny jsou detoxikační, a hlavně nabité jarní silou, která je důležitá pro očistu psychiky - tedy jater. Jak poznáte potíže s játry, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu