Slupka od melounu skrývá mnoho cenných látek, je škoda ji vyhodit

Zdraví 03. srpna 2021 | 08:27 — Anna Novotná
Nejvíce vitaminů je pod slupkou, říkávali nám rodiče, když jsme chtěli oloupat jablko nebo hrušku. Ale co u melounu, kde slupku běžně vyhazujeme. Neděláme náhodou chybu? Přesvědčte se, že i tento zdánlivý odpad má ještě své zajímavé využití.
Dalších 5 fotografií v galerii
Když vynecháme z konzumace slupku, ochuzujeme se zejména o zinek / Shutterstock

Sladký meloun je pochoutkou pro všechny generace. Navíc má mnoho zdravotních přínosů. A benefity nám může poskytnout i slupka.

Co najdeme v melounu

I když je meloun tvořen většinou z vody, a to až z 92 procent, obsahuje také látky, které představují pro naše tělo nezanedbatelný přínos. Najdeme v něm hodně vlákniny, sacharidů, vitaminu B6 nebo lykopenu, jenž působí proti rakovině. Je také bohatým zdrojem provitaminu A, draslíku a dalších užitečných látek. Když pak podrobíme zkoumání slupku, zjistíme, že ta navíc obsahuje spoustu zinku.

Jak účinkuje na naše zdraví

Jak jsme již zmínili, meloun obsahuje především vodu a vlákninu. Voda nejenže zasytí, ale také hydratuje, vláknina pak brání rychlému nástupu krevního cukru. To znamená, že i když je meloun sladký, neúčinkuje na tělo stejně jako třeba zákusek. Prostě po něm nemáme tak brzy opět hlad. Vitamin B6 působí na imunitu nebo psychiku, proto se po snězení melounu cítíme lépe. Meloun je jednou z potravin, která se při konzumaci v rozumné míře podílí na hubnoucím procesu. Pomáhá také při zácpě, zlepšení zraku nebo hojení ran, bojuje proti překyselení organismu, detoxikuje a nepřímo ovlivňuje také sexuální apetit.

Jak využít slupku

Pokud začnete jíst i slupku melounu, ještě více podpoříte svoji imunitu, zlepšíte funkci červených krvinek, nastartujete tvorbu inzulinu a zlepší se vám pleť. Někdo slupku konzumuje celou, někdo sní alespoň větší část světle zelené části melounu. Asi lepší možností je přidat ji do smoothie včetně dužiny melounu. Dá se také nastrouhat do salátu či zavařit do polévky. Možností je hodně, stačí začít… Zde si přečtěte, jak využít slupky od banánů.

Zdroj: Organic facts.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu