Šťáva ze salátové okurky je levný zázrak. Detoxikuje, chrání kosti a pomáhá hubnout

Zdraví 11. srpna 2021 | 10:07 — Anna Novotná
Obyčejná okurka, kterou po celý rok koupíte v supermarketech za pár korun, není jen obyčejnou přílohou k jídlu. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek a její šťáva má celou řadu zdravotních benefitů. Užívá se nejen vnitřně, ale i na pleť, kterou dokáže nebývale osvěžit.
Dalších 5 fotografií v galerii
Okurková voda obsahuje velké množství vitaminů i minerálů / Depositphotos

Okurková voda mimo jiné podporuje funkci ledvin a močového měchýře, pomáhá udržovat zdravé kosti a celkově pročišťuje organismus. A to vše díky vitaminům B, C a K a obsahu draslíku, kyseliny pantothenové, mědi nebo fosforu a řadu antioxidačních látek.

Domácí okurková šťáva

Příprava je jednoduchá. Potřebovat budete jednu a půl nebo raději celé dvě okurky, které dobře omyjte, ale slupku ponechejte, obsahuje totiž velké množství cenných látek. Nakrájejte je na kolečka a zalijte dvěma litry studené kohoutkové vody. Vymačkejte šťávu z omytého citronu nebo limetky podle své chuti a můžete přidat i pár lístků máty. Nápoj nechejte odležet nejlépe přes noc, aby se chutě spojily. Pokud jej uložíte do ledničky, bude šťáva díky vychlazení lépe chutnat.

Kila poletí dolů

Ať už držíte jakoukoliv dietu, doporučujeme zařadit do jídelníčku také zmíněný okurkový nápoj. Jeho pravidelné pití zajistí jak hydrataci organismu, tak pocit zasycení, kdy nebudete mít potřebu se zbytečně přecpávat. Jak se říká, hlad často bývá jen převlečená žízeň. Zároveň okurková voda pomáhá detoxikovat organismus, to znamená zbavovat tělo toxických látek. Obsahuje totiž mimo jiné vitamin C, betakaroten, lutein nebo apigenin, což jsou antioxidační látky. Účinkuje především tak, že podporuje správnou činnost ledvin, které z těla vylučují odpadní látky. Díky tomu se budete cítit lépe fyzicky i psychicky a pocítíte více energie.

Ozdravná kúra pro kosti

Onemocnění kostí a kloubů jsou nejen v Česku velmi rozšířené. Například osteoporóza se zdaleka netýká jen starších ročníků. Takzvané řídnutí kostí je způsobeno převážně nedostatkem vápníku, ale i dalších látek, které právě obsahují okurky. Jde o vitaminy C, D a K, které jsou v prevenci zdraví kostí velmi důležité. Čtěte také: Jakou zeleninu vysadit v srpnu, abyste stihli sklidit ještě na podzim.

Rozzařte svou pleť

Vysušená a od pohledu unavená pleť postrádá živiny. O ty se mohou postarat okurky. Obsahují například vitamin A, který zpevňuje pokožku. Betakaroten zase chrání kůži před ultrafialovým zářením. Kyselina pantothenová má zklidňující účinky. Vitaminy B a K pomáhají pleť hydratovat a pocitově rozzářit. Na tvář včetně očních víček a dekolt přikládejte plátky okurky nebo slupky, které vám zbydou třeba při přípravě salátu. 

Zdroj: healthline.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu