Čistý jazyk vás zbaví zapáchajícího dechu a zvýrazní vnímání chutí. Čistit byste si ho měli každý den

Zdraví 10. října 2021 | 09:54 — Kateřina Kofroňová
Na své zuby nedáte dopustit, máte nejmodernější kartáček na zuby, dentální hygienu máte v malíku, používáte jen eco-friendy pastu, ústní vodu a myslíte si, že víc už pro svá ústa udělat nemůžete? Tak to je velký omyl. Ke každodenním aktivitám v rámci čištění ústní dutiny by totiž mělo patřit i pravidelné čištění jazyka. Proč? To vám vysvětlíme.
Další 1 fotografie v galerii
Čištění jazyka je podceňovaným aspektem hygieny / Pexels

I přes správnou techniku čištění zubů a pravidelnost věnovanou dentální hygieně je běžné, že lidem zapáchá z úst, a to nejen po ránu. Stále více dentistů a zubařů proto doporučuje zařadit čištění jazyka k ostatním hygienickým návykům. Tato drobnost dokáže zlepšit váš dech a stav vašeho chrupu.

Možná jste si všimli, že jazyk je ráno bělejší, než když uléháte k nočnímu spánku. Je to způsobeno tím, že při jídle tělo vstřebává potřebné živiny a vitaminy, ale rovněž vylučuje toxické látky, které ulpívají na jazyku v podobě bílého povlaku. Vaše tělo se tímto způsobem každý den detoxikuje a vaším úkolem je se tohoto povlaku zbavit.

Proč si čistit jazyk

Jak již bylo řečeno, bílý povlak na jazyku je výsledkem přirozeného detoxu vašeho organismu. Proto můžete po ránu, nebo ještě výrazněji po nemoci, vidět, jak je váš jazyk pokrytý bílou vrstvou plnou bakterií. Ty mohou za zhoršování kvality vašich zubů, ale zrovna tak za špatný dech. Naopak čistý jazyk zvyšuje vnímání různých chutí, nezpůsobuje zapáchající dech, je pokryt minimem škodlivých bakterií a zvyšuje celkové zdraví ústní dutiny.

Benefity čištění jazyka

  • Zbaví vás zápachu z úst.
  • Redukuje počet bakterií na jazyku a v ústech obecně.
  • Dodává pocit svěžesti v ústech.
  • Snižuje množství plaku.
  • Zvýrazňuje vnímání chutí.

Způsoby čištění jazyka

Speciální škrabka na jazyk je nejvhodnějším a nejúčinnějším nástrojem na čištění jazyka. Pravidelným čištěním tak lze eliminovat počet bakterií na jazyku a zároveň přispět ke zdraví vašich zubů a dásní. Škrabka na jazyk je nejčastěji k dostání v plastovém či kovovém provedení a lze ji koupit jak v kamenných prodejnách, tak na internetu.

Dokud se pro objednání škrabky na jazyk nerozhodnete, nebo čekáte-li, než vám dorazí, můžete použít i váš zubní kartáček a zatím si čistit jazyk jím. Některé kartáčky mají dokonce zadní stranu uzpůsobenou k čištění jazyka.

Jak si správně čistit jazyk

Vezměte si nástroj, který jste si k čištění jazyka vybrali. Většinou má zaoblený tvar jako obrácená lžíce (kterou ostatně také můžete použít). Postavte se před zrcadlo, otevřete ústa a vyplázněte na sebe jazyk. Nejprve položte škrabku nebo jiný nástroj doprostřed jazyka, jemně zatlačte a setřete jazyk až k jeho špičce.

Pokud vám to nezpůsobuje dávení, vložte škrabku co nejdále ke konci jazyka. Postupujte stíráním povlaku tak dlouho, dokud není jazyk čistý. Vždy ale postupujte od zadní části jazyka k jeho špičce. Po dokončení čištění důkladně omyjte nástroj teplou vodou a mýdlem. Dále čtěte: Nepříjemně zapáchající dech často ukazuje na vnitřní potíže. Nejčastější příčiny a jejich řešení.

Zdroj: healthline.com, colgate.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu