Mezi vědci se spekuluje, že pití vhodného množství kávy může mít pozitivní účinky na prodlužování života

Zdraví 21. května 2022 | 18:02 — Pavla Krejčí
Pití kávy má své výhody i nevýhody. Mezi vědci se spekuluje, že může mít pozitivní účinky na prodlužování života. Je však zapotřebí dodržovat optimální množství, jinak by mohla způsobit spíše opačné účinky. Jak to tedy s tou dlouhověkostí je?
Káva má nesporné výhody pro vaše srdce. / Pixabay

Ačkoliv z mnoha stran zní negativní názory, káva je jeden z nejdravějších nápojů na planetě. Tento nápoj je bohatým zdrojem antioxidantů. Jestliže nejíte mnoho ovoce nebo zeleniny, může to být jeden z největších zdrojů antioxidantů ve vaší stravě. Pravidelný příjem kávy je spojen s nižším rizikem úmrtí na různá závažná onemocnění.

Vědecký základ

Některé výzkumy naznačují, že káva nabízí množství potenciálních zdravotních výhod. Jedna studie dospěla k závěru, že pití dvou až čtyř šálků kávy denně bylo spojeno s nižším rizikem úmrtí. Nezávisle na věku, hmotnosti nebo míry konzumace alkoholu. 

Další studie, která zkoumala přes 1500 lidí, dokázala, že pití kávy s kofeinem bylo spojeno s nižším rizikem úmrtí po 12 a 18 letech sledování. V důsledky toho vědecké studie poskytují ujištění, že káva není spojena se srdečním onemocněním a srdce může ve skutečnosti chránit.

„Vzhledem k tomu, že káva může zrychlit srdeční tep, se někteří lidé obávají, že by její pití mohlo vyvolat nebo zhoršit určité srdeční problémy. Odtud může pocházet obecná lékařská rada, že máte přestat pít kávu. Naše údaje však naznačují, že každodenní příjem kávy by se neměl omezovat, nýbrž by měl být zahrnut jako součást zdravé stravy pro lidi se srdečním onemocněním i bez něj,“ řekl Peter M. Kistler, profesor a vedoucí výzkumu arytmií v Alfred Hospital and Baker Heart Institute v Melbourne. „Zjistili jsme, že pití kávy má buď neutrální účinek - což znamená, že neškodí - nebo bylo spojeno s přínosy pro zdravé fungování srdce."

Peter M. Kistler se podílel na další studii, která v průběhu 10 let zkoumala téměř 400 000 Britů. Obecně bylo zjištěno, že pití zhruba dvou šálků kávy denně pozitivně působí na kardiovaskulární systém.

„Existuje celá řada mechanismů, jejichž prostřednictvím může káva snižovat úmrtnost a mít tyto příznivé účinky na kardiovaskulární onemocnění," řekl. "Milovníci kávy by měli být ujištěni, že si kávu mohou i nadále vychutnávat, i když mají srdeční onemocnění. Káva je nejběžnějším kognitivním posilovačem - probudí vás, povzbudí mysl a je velmi důležitou součástí každodenního života mnoha lidí."

Důležitá je umírněnost

Pravidelné pití kávy prospívá, je třeba ale myslet na množství, které konzumujeme. Zmíněná studie Petera M. Kistlera dokazuje, že lidí konzumující až tři šálky kávy denně, měli o 10 až 15 % nižší riziko ischemické srdeční choroby a celkově se vyznačovali minimem problémů se srdečním rytmem a srdečním selháním

Jak to tedy je?

Nelze jednoznačně vědecky podložit, že káva prodlužuje život. Má však nesporné výhody a účinky na naše zdraví. Pokud ji zařadíte, nebo jste již dávno zařadili, do své každodenní rutiny, přispějete její konzumací ke zdravému fungování srdce, případně můžete přecházet závažným onemocněným. Káva sice není elixírem mládí, může se však stát společníkem při získávání lepšího fungování vašeho srdce.

Psali jsme také: Návod, jak snížit nespavost. Nejezte pozdě večer, meditujte a vyhněte se modrému světlu

Zdroje: sciencedaily.com, healthline.com, webmd.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu