Na podzim se mnoho lidí potýká se zvýšenou únavou a podrážděností. Pomůže spánková hygiena, vhodná strava i pobyt v přírodě

Zdraví 21. října 2022 | 17:00 — Zuzana Procházková
Během podzimu se mnoho lidí potýká se zvýšenou únavou, podrážděností a celkovou skleslostí. Nic se nám zkrátka nechce a z ničeho se neradujeme. Depresivní podzimní nálada není rozhodně nic příjemného. V tomto článku vám však prozradíme několik osvědčených rad, jak se s podzimním splínem vyrovnat.
Další 3 fotografie v galerii
Vypořádat se s podzimní depresivní náladou vám pomůže také pobyt v přírodě / Deposotphotos

Sychravý podzim. Pro mnohé to nejméně oblíbené roční období je tady. Slunce ubývá, brzy se stmívá a k tomu ta mrazivá rána, kdy se jen málokomu dobře vstává do práce. Když se k tomu ještě přidá vichr, vytrvalý déšť a zamračená obloha, pak je zřejmé, že nejen citliví jedinci můžou snadno propadnout známému podzimnímu splínu.

Deprese a depresivní podzimní nálada

Často je však podzimní splín respektive podzimní depresivní nálada mylně zaměňována s depresí. Tyto pojmy je potřeba dobře rozlišit. Deprese je vážná diagnóza, kterou musí jedinec řešit s psychiatrem či psychologem, neboť se jedná o život ohrožující stav. Oproti tomu depresivní podzimní nálada je spojena se sychravým obdobím podzimu, nedostatkem slunce a má krátkodobější charakter. I tak ale dokáže pořádně potrápit. Proto jsme si pro vás spolu s psychologem Ladislavem Horákem připravili několik rad, jak se podzimního splínu rychle zbavit.

Spánková hygiena

Podzimní depresivní náladu značně zhoršuje nedostatek spánku. Přitom právě na podzim tělo potřebuje spát dokonce i o něco málo déle než například v létě. Mění se čas, noci jsou delší a delší a pro organismus je přirozené spát déle. Dbejte tedy na to, abyste spali minimálně 7 hodin, v ideálním případě 8. V některých případech nebude ke škodě ani další hodina či dvě navíc. Nezapomeňte minimálně dvě hodiny před spaním už nejíst a také odložit všechna zařízení, která vyzařují modré světlo. To totiž blokuje aktivaci spánkového hormonu.

Dostatek pohybu

Špatnou náladu a únavu pokoříte pohybem. Snad nic nedokáže uvolnit hormony štěstí v takovém objemu jako sportování. Jestli na vás přichází podzimní deprese, tak ji hned zažeňte pohybem. Zakupte si například permanentku do fitka a začněte pravidelně chodit na jógu. Sportování v kombinaci s důkladným protažením celého těla a zvolněním svalů vám prospěje tak jako nic jiného.

Správné stravování

Pochopitelně také psychická rovnováha a celkové zdraví úzce souvisí s vyváženým jídelníčkem. Na podzim je potřeba se na správnou stravu zaměřit o to více. Tělo potřebuje mnohem více vitaminu, aby si udrželo funkční imunitní systém. Pravidelně proto konzumujte ovoce, zeleninu a případně si zakupte i nějaký doplněk stravy s komplexem vitaminů a minerálů. Obloukem se vyhýbejte sladkostem, ke kterým máte možná v tomto sychravém počasí větší chuť. Sice vás chvilkově uspokojí, ale z dlouhodobého hlediska natropí více škody než užitku.

Prohřívací potraviny

Pozornost si určitě zaslouží speciální skupina potravin, která se označuje jako prohřívací. Tyto potraviny byste měli zejména na podzim zařadit do jídelníčku, neboť mají schopnost podpořit obranyschopnost organismu a navíc tělo skutečně prohřejí. Mezi prohřívací potraviny se řadí obilné kaše, zejména ovesná, pohanková a jáhlová. Ze zeleniny volte mrkev, pórek, červenou řepu, zelí, cibuli, česnek a dýni. Prohřívací účinky potravin podpoříte přidáním pepře, chilli, hřebíčku nebo skořice. Nakonec z ovoce jsou prohřívací druhy zejména švestky, hrušky, jablka i hrozny.

Síla přírody

S podzimní depresivní náladou vám pomůže také pobyt v přírodě, který má nesmírně pozitivní vliv na psychický i fyzický stav člověka. To dokazuje také studie nazvaná Michiganskou univerzitou. Už 20 minut pobytu v zeleni podporuje duševní zdraví a zklidňuje člověka. Příroda zkrátka lidem pomáhá vypořádat se stresem a dostat emoce pod kontrolu. Zkuste proto během podzimu chodit pravidelně do lesa nebo do parku, poslouchejte šustění listí, zpěv ptáků a zhluboka dýchejte. Dále čtěte: Jak se zbavit závislosti na sladkém? Nejdůležitější je spánek, vyvážený jídelníček a práce se stresem.

Autorský článek, další zdroj: University of Michigan Health System.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu