Lék našich předků, který pořídíte za hubičku. Je neuvěřitelné, na co všechno funguje

Zdraví 15. října 2018 | 09:11 — Monika Moorová
Zelí, brambory a mléko tvořily základ jídla našich předků ještě před pár desítkami let. Zejména zimní období zvládali s touto základní kombinací, kterou doplňovali uskladněnými ořechy, jablky, sušenými švestkami a případně vajíčky. A byli zdraví!
Další 2 fotografie v galerii
Je neuvěřitelné, kde všude kysané zelí pomáhá / Shutterstock

Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí pak obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek.

Co obsahuje hrnek kysaného zelí?

  • pouhých sedm gramů sacharidů
  • dva gramy cukru
  • deset procent denní dávky vitaminu C
  • 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K
  • 5 procent doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové.
  • 20 procent denní dávky sodíku
  • Dále obsahuje železo, mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.

Kysané zelí je nejlepší lékař

Díky svému obsahu vitaminu C, vitaminu B6 a kyseliny listové drží zelí na uzdě hladinu homocysteinu a tvoří tak klíč k pevnému zdraví a dobré imunitě vůči prakticky všem nemocem:

  • udržuje správnou funkci střev
  • odstraňuje problémy s pokožkou
  • nadýmáním
  • zácpou
  • únavou
  • léčí špatně fungující střeva
  • reguluje hladinu cholesterolu

Zvýšenou pozornost bychom proto měli věnovat konzumaci zelí zvlášť po nasazení antibiotik, která sice mohou pomoci našemu tělu v boji se zlými bakteriemi, ale současně obvykle vytlučou i bakterie pro tělo potřebné. Zařazení kysaného zelí do jídelníčku má za následek také zvýšenou tvorbu neurotransmiterů. Lidem, kteří jedí kysané zelí, se zlepšuje myšlení. Znáte blahodárné účinky zelné vody? Odteď už ji nikdy nevylejete.

Kysané zelí a nádorové bujení

Kysané zelí ovlivňuje výrazně i některé typy nádorového bujení. Vychází se přitom ze studie, která prokázala, že zvýšený přísun Lactobacillu reuteri, který je obsažen v kysaném zelí, v kefíru a v jogurtech vede k ovlivnění produkce imunitních buněk, které jsou schopné likvidovat některé nádorové buňky. Příkladem může být rakovina prsu, ale i další typy nádorů, jako je rakovina jater, střev a plic.

Oči a kůže

Kysané zelí obsahuje i vitamin A, takže působí pozitivně na oči. Funguje též jako silný antioxidant. Proto pomáhá vylučovat z těla volné radikály a udržuje tak naše tělo a obzvlášť oči a kůži mladší a zdravější. I zdravá zelenina má ale své temné stránky, které jsou opravdu hodně nepříjemné. Více jsme psali zde.

Se zelím ke štíhlé postavě

Další oblastí, kterou kysané zelí přímo ovlivňuje, jsou různé záněty v těle. Budou nás tedy méně bolet klouby a ovlivní se opět i některé druhy rakoviny, které vznikají na základě vleklých zánětlivých procesů. Zelí dokáže také pomoci produkci hormonů štěstí, čímž pozitivně ovlivňuje náladu a umí odbourávat stres. A lidé, kteří často konzumují kysané zelí, mají mnohem menší sklony k obezitě. 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu