Nejzdravější české potraviny, které pořídíte za pár korun
Jaké české potraviny tedy zařadit do jídelníčku? Pojďme se podívat alespoň na část z nich.
Semínka
Moderní společnost touží po chia semínkách a psylliu. Přitom v našich končinách je k dispozici lněné a konopné semínko, která mají spoustu skvělých vlastností. Konopné je například plnohodnotnou náhražkou živočišných produktů. Je zdrojem bílkovin a esenciálních látek. A podobně na tom je i semínko lněné.
Oboje obsahují omega 3 mastné kyseliny. Vůbec tak nevadí, že nejsme přímořským státem a nemůžeme konzumovat denně čerstvé ryby. Stačí přidávat rozemletá lněná a konopná semínka do jídla a zásadně zlepšíme své zdraví. Semínka jsou i zdrojem vlákniny, takže benefity nejsou jen v obsahu mastných kyselin a dalších látek, ale i ve způsobu jejich vstřebávání a vstřebávání ostatní potravy.
Vlašské ořechy
Můžete je konzumovat opravdu bez obav. Na rozdíl od různých arašídů nemají tolik tendence obsahovat jedovaté plísně. Jsou-li dobře uskladněny, vydrží dlouho. Chcete-li mít jistotu, skladujte je v mrazáku. Vlašské ořechy se mohou stát náhradou kešu ořechů při přípravě různých nepečených zákusků. Hlavně ale snižují hladinu cholesterolu, snižují tak riziko infarktu a mrtvice. Posilují také sexuální potenci a plodnost. Působí proti stresu a depresím. Obsahují mnoho antioxidantů. Pokud chcete získat jinou chuť, namočte je přes noc ve vodě.
Rakytník
Rakytník u nás bez problémů roste. Jediným zádrhelem jeho většího využití je poměrně náročný sběr jeho plodů v podobě oranžových kuliček. Přesto je bez problémů získatelný sirup, čaj nebo marmeláda. Rakytník obsahuje spoustu vitaminu C. Dokonce víc než citron. Proč by u vás doma nikdy neměl chybět rakytníkový olej? Dozvíte se v našem jiném článku.
Růžičková kapusta
Běžná zelenina, která je ale velmi bohatá na vitamin C, B1 i kyselinu listovou. Každopádně je tato zelenina pravým požehnáním pro naše zdraví. Můžete ji také použít jako náhradu různých příloh, které jíme. Na rozdíl od brambor a těstovin však po kapustě neztloustneme.
Kvašené potraviny
Využívejme možnost nechat si zkvasit různé potraviny. Postup, který běžně známe díky kvašenému zelí i okurkám kvašákům je použitelný i na další druhy. Kvašená zelenina je bohatá na vitaminy. Velmi prospívá našemu zažívání a má obyčejně mnoho pozitivních účinků na naši imunitu. Nahradí různé asijské varianty a je nepoměrně levnější. Konec vylévání vody ze zelí! Její neuvěřitelné vlastnosti vás dostanou.