Návod, jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun a na jaké plody si dát pozor

Ostatní 23. května 2020 | 15:03 — Anna Novotná
Meloun je lahodný a plný vody, která našemu organismu prospěje nejen v horkých letních dnech. Obsahuje řadu cenných minerálních látek, a to včetně jeho slupky, která se rovněž dá konzumovat. Navzdory své sladké chuti má meloun minimum kalorií. Jak ale v obchodě poznat opravdu dobrý zralý meloun?
Dalších 5 fotografií v galerii
Meloun, který je zralý, je zbarven do tmavě zelené barvy a má na sobě žluté skvrny / JumpStory

Mnoho lidí vůbec netuší, jak správně vybírat vodní meloun. Ačkoliv se může zdát těžké určit, jak zralý je vnitřek, když jediné, co vidíte, je vnější slupka, existuje celá řada triků, jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun.  

Napoví barva melounu i žluté skvrny

Meloun, který je zralý, je zbarven do tmavě zelné barvy. Světlý meloun bývá nedozrálý. Zralé melouny mají tóny do žluta, zatímco bílá barva znamená, že melouny nejsou zralé. Melounům, které jsou na jedné straně světlejší a na druhé straně tmavší, je třeba se vyhnout. Hledejte na melounu žluté nebo bílé skvrny. Stejně tak i barevný kruh na opačné straně od stopky může znamenat míru sladkosti. Čím je větší, tím by měl být meloun sladší.

Pokud je v obchodě více melounů, sáhněte po tom, s velkými žlutými skvrnami. Čím více žlutých skvrn, tím chutnější a sladší meloun bude.

Sušší a stočená stopka

Pozornost věnujte i samotné stopce. Pokud je sušší a stočená, znamená to zralý plod. Zelná stopka naopak značí, že je meloun nedozrálý a nebude ani sladký a červený uvnitř.

Jasný zvuk

Dalším důležitým ukazatelem, jak si vybrat zralý meloun, je zvuk. Poklepejte na meloun a pokud je zvuk dutý, spíše podobný tenoru než basu, je tento plod zralý. Ještě osvědčenější způsob je takový, kdy chytíte meloun do svých rukou a stlačíte jej. Poslouchejte, zda začne zevnitř mírně praskat. Jestliže ano, držíte zralý meloun. Ale pozor, zase to s tou sílou nepřehánějte.

Tvar melounu

Důležitý je také tvar melounu. Vždy hledejte pevný, symetrický, nepotlučený meloun bez trhlin a rýh. Pokud má meloun boule nebo vypoukliny, může to znamenat, že během růstu byl vystaven nadměrnému působení slunce nebo vody, což může mít za následek vysušení nebo rozmělnění dužiny.

Pozor na melouny plné chemie

Bohužel, pěstitelé se snaží zrání melounu často urychlit různými metodami, a to včetně vstříknutí dusičnanů do dužiny pomocí injekční jehly. Pokud má melounová dužina tmavě červený odstín až do fialova a žilky mají odstín do žluta, místo bílých, jde o meloun s dusičnany. Přítomnost nitrátů zase zjistíte tak, že ponoříte kousek dužiny do sklenice s vodou. Obarví-li se voda do červena nebo růžova, znamená to, že meloun obsahuje nitráty. Dobrý meloun vodu jen trochu zkalí. Nejvíc nitrátů se koncentruje blíže u kůry a stopky. 

Obrázky v naší fotogalerii vám pomohou s výběrem toho nejsladšího melounu. Dále čtěte: Ve slupce od melounu se nachází mnoho cenných látek, je škoda ji vyhodit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu