Vyrobte si hojivou mast z netřesku. Vyhladí ztvrdlé paty, odstraní kuří oka i bradavice

Zdraví 25. června 2020 | 10:24 — Helena Malá
Jestliže máte na zahradě netřesk, vyrobte si z něj hojivou mast. Získáte tak ohromného léčivého pomocníka, který vám pomůže vyřešit celou řadu neduhů. Od ztvrdlých pat přes kuří oka a bradavice až po ošetření drobných odřenin či spálené kůže od sluníčka.
Další 3 fotografie v galerii
Z netřesku si můžete připravit hojivou mast na kožní problémy / Depositphotos

Netřesk má velice podobné účinky na naši kůži jako aloe. Je považován za jeden z nejbezpečnějších přírodních léků na pokožku s téměř žádnými nežádoucími účinky. Používají se jeho podélně rozříznuté listy, které můžete vnitřní stranou přikládat přímo na postižené partie, nebo stejně aplikovat šťávu a gelovitou tekutinu z vnitřku listu.

Šťáva z netřesku je chladivá a obsahuje mnoho výživných látek, má dezinfekční účinek a působí protizánětlivě. Netřesk má ohromné hojivé účinky.

  • Pomůže při popáleninách, opařeninách, omrzlinách a spálení sluncem.
  • Ulevuje při štípnutí hmyzem, zmírňuje svědění, zarudnutí a otok.
  • Můžete ho použít i na menší poranění kůže, škrábnutí a odřeniny, urychluje hojení a snižuje riziko zanícení.
  • Šťáva a listy z netřesku se dříve běžně používaly na léčení vředovitých a zánětlivých nemocí kůže, dokonce i pro léčení očních zánětů, kdy se do oka přímo kapala šťáva z listů.
  • Šťávu můžete aplikovat i na změkčení ztvrdlé kůže např. na chodidlech, nebo na hydrataci příliš vysušené a namáhané pokožky rukou a loktů.

Netřeskový krém

Na všechny možné kožní problémy lze použít nejen netřesk samotný, ale pro lepší aplikaci si můžete doma snadno vyrobit hojivý netřeskový krém. Po několikadenní aplikaci na zrohovatělé paty a jiná otlačená místa budete pociťovat velkou úlevu. Jestli vás trápí bradavice a kuří oka, s pomocí krému se jich zbavíte.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 malého hrnku listů netřesku
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1 lžíci mandlového nebo olivového oleje

Postup:

Odebírejte lístky z velkých rostlin, z každé tak 5 ks. Lístky nestříhejte, ale opatrně odtrhněte. Dužnaté listy omyjte a nechte zcela oschnout. Rozmělněte v hmoždíři nebo rozmixujte. Takto vzniklý gel propasírujte přes jemné plastové sítko. Šťávu pak opatrně promíchejte s kokosovým olejem, který předem zahřejte na 30-40 stupňů Celsia. Ne víc! Tato teplota zcela postačí k rozpuštění tuhého oleje. Nakonec přidejte lžíci mandlového oleje.

Dobře vymíchané suroviny opatrně nalévejte do malých čistých suchých skleniček s víčkem a uchovávejte v lednici. Zde takto připravený krém vydrží měsíc i dva.

Jak krém a netřesk používat

Pokud se chcete pomocí krému zbavit bradavice nebo kuřího oka, naneste jej na postižené místo, kdykoli si vzpomenete. Na noc použijte kousek lístku, jemně ho pomačkejte a přiložte přímo na bradavici nebo kuří oko a přelepte nebo zavažte tak, aby byl lístek na určeném místě celou noc. Léčba bude trvat asi 3-4 týdny.

Krém se hodí také pro ošetření drobných odřenin a zarudlé pokožky od sluníčka. Určitě nic nezkazíte ani použitím na ekzémy a při bodnutí hmyzem.

Pokud do receptu přidáte navíc 2 lžíce bambuckého másla, získáte výborný balzám na rty, který působí jako prevence proti oparům. Když už se opar objeví, nezoufejte. Neředěnou šťávu si kápněte na prst a potřete jí opar nebo aft. Proti oparům a aftům lze jednoduše připravit také kloktadlo, kdy lžičku netřeskové šťávy smícháte s 0,5 dcl vody a pravidelně vyplachujete ústa vždy ráno a večer. O tom, jak si z netřesku připravit med, čaj či olej na bolavé uši, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu