Šetřit vodou jde i jednoduše. Vědci mají zajímavé řešení

Ostatní 31. srpna 2020 | 09:16 — Klára Sanders
V dnešní době se zkoumá mnoho věcí, dokonce i to, jak ekologicky chodit na “malou“. Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí ulevit naší planetě a snažíte se ji nezatěžovat, zkuste metodu šetření vodou, kterou potvrzují i vědci.
Další 4 fotografie v galerii
Průměrná toaleta použije 6 litrů vody na každé spláchnutí / Depositphotos

Je spočítáno, že splachování záchodu po močení si denně u průměrného člověka vyžádá přibližně 42 litrů vody, což je za rok až 15330 litrů vody, říká vědecký portál IFL Science. Vědci našli způsob, jak šetřit naši planetu, a zároveň šetřit vodou. Pro mnohé však nemusí tento způsob představovat právě příjemnou variantu. Vědci radí: “Močte ve sprše.“

Při každém spláchnutí spotřebuje člověk velké množství vody

Když jde člověk "na malou", pokaždé spláchne záchod. To si žádá velké množství vody, která se doslova spláchne do kanalizace. Podle odborníků je to zcela zbytečné. Vědci vypočítali průměrnou spotřebu vody při splachování. Průměrný dospělý člověk močí denně asi sedmkrát.

Průměrná toaleta použije 6 litrů vody na každé spláchnutí. Každý den stojí močení jednoho člověka tedy přibližně 42 litrů vody. Pokud lidé močí každý den stejným způsobem, spotřebuje jeden průměrný člověk za rok až 15330 litrů vody pouze na splachování. Ukazuje vědecký portál IFL Science.

Kolik je možné ušetřit, uvádíme na příkladu z USA

Podle odborníku to ale může změnit močení ve sprše. Předpokládají, že jedna úleva ve sprše nahradí jednu cestu na toaletu, a s tím i jedno splachování. Ve sprše stejně teče voda tak jako tak.

Za rok by se tak mohlo ušetřit až 2190 litrů vody. V přepočtu na populaci USA to činí 699 miliard litrů vody ročně. Pokud vezmeme v úvahu, že ve Spojených státech žije přibližně 319 milionů lidí.

Vědci spočítali, že jen USA vynaloží na splachování přibližně 4,9 bilionů litrů vody ročně, tedy za předpokladu, že všichni močí plus mínus stejně. To je pro představu stejné množství vody, které by se vešlo do 1 970 000 olympijských bazénů.

Jedna rada na závěr

Závěrem vědci radí: "Udělejte pro svou planetu laskavost, močte ve sprše." Svůj návrh odůvodňují zejména masivním šetřením vody. Teď už víte, jak ekologicky močit. Otázkou je, zda se vám tento způsob zamlouvá. Psali jsme také: Jednoduché a čistě přírodní repelenty proti klíšťatům. Vyrobte si snadno a levně účinného pomocníka

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...