Pozor na léky, které obsahují kyselinu salicylovou. Dětem mohou způsobit závažné onemocnění

Děti 17. září 2020 | 10:25 — Klára Sanders
Dětem do 16 let by se léky s obsahem kyseliny salicylové opravdu dávat neměly. Pouze pokud vám to doporučí lékař. V takovém případě se přesto ujistěte, že nemůžete dítěti podat jiný lék, protože léky s obsahem kyseliny salicylové mohou dětem způsobit závažné onemocnění.
Další 4 fotografie v galerii
Pokud dítěti podáváte léky na snížení horečky, dejte pozor na ty, které obsahují kyselinu salicylovou / Depositphotos

Léky s obsahem kyseliny salicylové působí proti bolesti a snižují horečku. V nízkých dávkách se kyselina salicylová využívá ke snížení rizika srdečně cévních chorob. Snižuje tvorbu sraženin v cévách srdce a mozku a tím snižuje riziko infarktu myokardu a cévní mozkové příhody.

Dříve se tyto léky dětem běžně podávaly. Dnešní poznatky jsou ale jiné. Tyto léky mohou dětem spíše uškodit a vyvolat tzv. Reyův syndrom. 

Co je vlastně Reyův syndrom

Strašákem, který je důvodem k nepoužívání tohoto léku u mladistvých a dětí, je možný rozvoj Reyova syndromu. Jde o onemocnění, které vzniká při infekci určitými viry, jestliže je současně podávána kyselina acetylsalicylová. Jestliže se začne syndrom rozvíjet, postihne játra a centrální nervovou soustavu. Dá se sice léčit, ale ne vždy je léčba úspěšná. Obvykle zůstávají následky a někdy končí syndrom i smrtí pacienta.

Projevy syndromu

Nemocnému začnou selhávat játra, což má vliv na obsah toxinů v krvi. Ty způsobí jednak zmatenost a zvláštní psychické rozpoložení pacienta, ale hlavně vedou k otoku mozku, který projevy posiluje a dochází k poškození mozku a případné smrti.

Prvním projevem bývá úporné zvracení. Zvracení může sice doprovázet i některá banální onemocnění, ale v tomto případě jde o zvracení, které je velmi silné a vyčerpávající. Objevuje se velká únava nebo také agresivita. Nemocný může omdlít. Pokud je při vědomí, dostaví se zmatené jednání, otupělost a následně přichází kóma a smrt.

Kdo může být v ohrožení

Bohužel se neví zcela jasně, kdo může být ohrožen. Někdy se uvažuje o určité genetické dispozici, která se spustí právě podáváním léku při konkrétní infekci. Potenciálně je ohrožen každý, kdo se v mládí dostane do kontaktu s tímto lékem v jakékoli formě a od kteréhokoli výrobce. Rizikové je též užívání léků s obsahem kyseliny acetylsalicylové i při kojení, protože látka přechází na dítě skrze mléko. Jako horní hranice se uvádí 16 let. V některých materiálech najdete informaci o věku vyšším. Za rizikové se považuje podávání tohoto typu léku osobám do dvaceti let. Onemocnění sice není nijak časté, během roku se vyskytne asi u jednoho člověka z milionu. Je ovšem také pravda, že se v některých případech objevuje i nezávisle na podávání kyseliny acetylsalicylové a někdy se vyskytuje i u dospělých.

Další možná rizika spojená s užíváním kyseliny acetylsalicylové

Mezi další rizika tohoto typu léčiv je třeba počítat také fakt, že může u citlivých jedinců vyvolat vnitřní krvácení. Lék totiž ředí krev. Bývá k tomuto účelu také používán u některých nemocných, kteří jsou po mozkové mrtvici či v jiných případech, kdy je třeba krev ředit. Někdy se lék doporučoval jako prevence mrtvice a infarktu. Jestliže si ale lék nasadí člověk se sklonem k vnitřnímu krvácení, může pro něho být delší podávání osudné. Vždy se raději důkladně vyptejte lékaře na potřebné detaily. Psali jsme také: Pokud svým dětem dopřáváte sóju a tofu, pak je doslova dopujete hormony

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu