Nepříjemné onemocnění, které je mezi lidmi běžné. Jak postupovat, když se u vás objeví ušní šelest

Zdraví 07. října 2020 | 11:10 — Klára Sanders
Pokud slyšíte šumění, hučení nebo pískání v uších, je možné, že právě vás trápí onemocnění zvané tinnitus.
Další 4 fotografie v galerii
Tinnitus neboli ušní šelest je celkem běžné onemocnění / Depositphotos

Tinnitus je sluchový vjem, který nemá zvukový zdroj ve vnějším prostředí člověka. Jeho zdroj může být ušní i mimoušní. Jedná se o jednu z nejběžnějších zdravotních obtíží, která postihuje 10 až 15 % populace na světě. Toto onemocnění se může objevit u lidí každého věku a pohlaví. Větší procento výskytu se však vyskytuje u starších lidí a u lidí vystavených většímu hluku. Ačkoli se jedná o velmi častý jev, u každého se projevuje poněkud jinak.

Popis onemocnění

Tinnitus je popisován jako zvonění, šumění, bzučení, klikání nebo syčení v uších, které slyšíte pouze vy. Typ a intenzita šumu se u každého liší. Může to být vysoký, hluboký, nízký, nebo dokonce i tón, který se mění. Ať už je zvuk mírný nebo silný, příležitostný nebo konstantní, tinnitus vám může zabránit v soustředění a slyšení toho, co chcete slyšet.

Příčiny vzniku onemocnění

Tinnitus není nemoc, tinnitus je jen symptom, který pacient vnímá jako nepříjemný zvuk v uších. Ačkoli se obecně velmi často předpokládá, že tinnitus je způsoben ušním onemocněním, ve většině případů tomu tak není. Přesnou příčinu tinnitu (zejména chronického) bývá velmi složité odhalit a pacienta většinou čeká dlouhá cesta, při níž se musí obrnit pevnými nervy, nesmí ztrácet odhodlání a víru a musí ignorovat nepochopení problému jak ze strany rodiny či přátel, tak mnohdy i ze strany samotných lékařů.

Další možné příčiny vzniku

  • Vystavení sluchu hlasité hudbě, silným zvukům např. stavebních strojů a nářadí nebo třeba výstřelu.
  • Vedlejší účinky užívání léků, zranění uší, krku nebo hlavy.
  • Stárnutí.
  • Neurologické obtíže.
  • Degenerace ušních kůstek.

Jak postupovat, když se u vás objeví tinnitus?

Pokud se vám náhle objevil tinnitus, tedy slyšíte pískání, šumění, hučení či jakýkoli jiný nepříjemný zvuk v uších, navštivte co nejdříve ušního lékaře (ORL) a popište mu co nejlépe situaci (co vzniku tinnitu předcházelo, co jste dělali, kde jste byli, co jste tam jedli či pili – každý detail je důležitý). U tinnitu platí pravidlo „čím dříve, tím lépe“, především pak u akutního tinnitu. Šance na vyléčení pacienta nebo zlepšení stavu jsou při brzkém zachycení příznaků poměrně vysoké a včasnou diagnózou se dá předejít přechodu z akutní fáze šelestu do chronické.

Léčba tinnitu

V současné době neexistuje univerzální lék či lékařský zákrok, který by pacientovi toto postižení odstranil, ačkoli po celém světě probíhá několik vědeckých výzkumů a studií, které se o to snaží. Dále čtěte: Alzheimerova choroba hrozí už i třicátníkům. Její nástup dokáží prozradit dva orgány

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...