Přebytečný nálev z kysaného zelí nevylévejte. Zadarmo získáte úžasná probiotika i prebiotika pro tělo

Zdraví 19. října 2020 | 10:01 — Klára Sanders
Pokud rádi vaříte z kysaného zelí, schovejte si přebytečný nálev. V poslední době je nálev označován jako přírodní lék na všemožné neduhy, který vašemu tělu dodá vlákninu, probiotika i prebiotika.
Dalších 6 fotografií v galerii
Někteří odborníci dokonce označují nálev z kysaného zelí za "supervodu" / Depositphotos

Dříve bylo hitem pít šťávu z řapíkatého celeru a dnes je to šťáva z kysaného zelí. Někteří odborníci dokonce nazývají nálev z kysaného zelí za "supervodu", protože se už nejednou prokázaly její léčebné vlastnosti.

Čím je zelná voda přínosná pro naše tělo

Je nabitá vápníkem, hořčíkem, železem, fosforem, sírou, draslíkem, jódem a v neposlední řadě obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6, C, K a kyselinu listovou. Dokonalá vitaminová bomba.

Výhody pití zelné vody

  • Zelí a voda z něj se výborně hodí k detoxikaci organismu
  • Například po nejrůznějších oslavách, kde alkohol teče takříkajíc proudem, vám právě zelí a nálev z něj pomůže vyčistit trávicí systém a dodá tělu bohatství živin. Alkohol totiž ničí velké množství dobrých bakterií ve střevě, což může negativně ovlivnit schopnost organismu absorbovat důležité vitaminy a minerály. A tak nejen po veselém večírku, ale denně doporučují odborníci vypít sklenici zelné vody každé ráno na lačný žaludek a postupně dávku zvýšit až na dvě sklenice.

  • Díky vysoké hladině fytonutrientů může zelná voda dokonce léčit žaludeční vředy. A dvanácterníkové vředy u pacientů, kteří jedli kysané zelí nebo pili nálev, zmizely mnohem rychleji. Odborníci se domnívají, že je to způsobeno tím, že samo zelí, ale i nálev pomáhá posilovat odolnost žaludeční stěny.
  • Zelná voda se může konzumovat a používat i jako kosmetický přípravek, který vám pomůže zlepšit pleť díky množství fytochemikálií a antioxidantů. Pomáhá bojovat proti škodlivým volným radikálům, které mohou vést k vývoji kožních problémů, jako je akné a černé tečky. Může také pomoci zlepšit hydrataci pokožky a zabránit tak jejímu předčasnému stárnutí. Vypijte sklenici zelné vody každý den nebo si zelí přikládejte na obličej jako masku. Uvidíte úžasné výsledky.
  • Chcete-li potlačit pigmentové skvrny, můžete si ze zelné vody vytvořit vlastní velmi účinnou masku na obličej. Jednoduše přidejte lžíci medu a špetku kurkumy na přibližně jednu čtvrtinu šálku zelné vody. Poté přidejte jen trochu rýžové mouky a promíchejte, až vznikne pasta. Nechte pastu odstát asi 10 minut a pak pomocí vatového tamponu naneste na skvrny a nechte působit cca 30 minut. Následně pokožku opláchněte vodou, osušte a naneste hydratační krém.

Jak vidíte kysané, ale i hlávkové zelí není pouze obyčejná zelenina. Je to nejlevnější a zároveň nejúčinnější léčivá zelenina, která roste skoro sama i tam, kde její choulostivější příbuzní selhávají. Dodá vám dávku vitaminu C k přežití celé zimy. Platilo to před sto lety a platí i dnes. Psali jsme také: Tvaroh je výtečná potravina. Zbaví vás tuku, horečky, bolesti i zánětu

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...