Vánoční dekorace, která léčí. Jmelí má zásadní vliv na srdce, krevní tlak a aterosklerózu

Zdraví 05. prosince 2020 | 09:34 — Klára Sanders
Jmelí je neodmyslitelnou součástí vánoční výzdoby. Málokdo ale ví, že má i léčivé účinky. Rostlina má zásadní vliv na srdce, krevní tlak a aterosklerózu.
Další 2 fotografie v galerii
Přírodní jmelí má především léčivé účinky / Pixabay

Jmelí je spojováno s Vánocemi především proto, že roste takříkajíc mezi nebem a zemí, což lidem připadá tajemné a ke svátečnímu času takové legendy prostě patří. Přírodní jmelí je ale především léčivé.

Charakteristika jmelí

Jmelí je rostlina parazitující na dřevě různých stromů. Většina z nás ho používá jako dekoraci na Vánoce. Mnoho lidí si myslí, že je kompletně jedovaté, ačkoliv to platí jen o bílých kuličkách. Pro léčebné účely se hodí celý zbytek rostliny, zejména lístky s měkkými konci větviček. Nejúčinnější je jmelí, které nasbíráme na hlohu či jabloni. Použitelné je jmelí z jedle, smrku a borovice. Z dalších dřevin už jsou účinky podstatně nižší.

Vliv na lidský organismus

Jmelí je skvělý prostředek k regulaci krevního tlaku. Toho dosahuje díky schopnosti odstraňovat vápenaté usazeniny na cévních stěnách. Z toho důvodu je také dobrým prostředkem k prevenci infarktu a mrtvice. Hodně pomáhá i proti některým druhům rakoviny. Zvlášť rakovina žaludku může být hodně ovlivněna právě jmelím. Ženy ho využijí při klimakteriu. Ale účinky jsou i při epilepsii a dobré je i pro lidi úzkostné, kteří se stále obávají nebo jsou často nervózní. Jmelí podporuje správnou činnost štítné žlázy a zvyšuje výkon imunitního systému. Bývá používáno i při léčbě neplodnosti žen i mužů.

Využití pro léčivé účinky

Protože účinné látky ve jmelí se při vyšších teplotách ničí, používá se jmelí nejlépe jako tinktura. Jestliže nemáme tinkturu, musíme se spolehnout na studený macerát. Macerace je vlastně získání účinných látek namočením rostliny ve studené vodě a ponechání v ní, než se látky z rostliny uvolní. Lístky jmelí hned po sběru nasekáme.

Příprava tinktury je poměrně jednoduchá. Použijeme jakýkoliv bezbarvý alkohol, který má 40 % a více. Čerstvé nasekané jmelí, nebo i sušené z lékárny, zalijeme alkoholem a nádobu uzavřeme. Necháme 6–8 týdnů vyluhovat. Občas sklenicí protřepáme. Přecedíme, přefiltrujeme. Používáme dlouhodobě 15–20 kapek rozpuštěných ve sklenici vody, a to dvakrát až třikrát denně. Psali jsme také: Použití léčivých obkladů patří mezi prastaré léčebné metody. Pomůžou také zbavit se kašle

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu