Dětské nemoci, které jsou vysoce nakažlivé. Rozpoznejte příznaky páté a šesté nemoci

Děti 04. ledna 2021 | 13:31 — Klára Sanders
Pátá a šestá nemoc postihuje hlavně malé děti. Tyto nemoci jsou vysoce nakažlivé a mají také podobný průběh. Naučte se tyto nemoci od sebe rozpoznat.
Další 4 fotografie v galerii
Pátá a šestá nemoc postihuje hlavně malé děti / Depositphotos

Pokud má vaše dítě vysokou teplotu, je možné, že právě prodělává pátou nebo šestou nemoc. Obě tyto nemoci jsou vysoce nakažlivé a přenáší se vzduchem.

Název pátá a šestá nemoc dostaly tyto infekční choroby v době, kdy se ještě všechny nemoci s vyrážkou řadily číselně. A tento název se používá dodnes. Nicméně rozlišit jednu od druhé jde skutečně velmi obtížně, ale přesto se od sebe liší.

Bohužel špatná zpráva je ta, že se proti nim nelze očkovat. Nicméně, pokud už ji jednou dítě dostane, stane se vůči ní imunní.

Pátá nemoc

Pátá nemoc postihuje většinou děti starší dvou let, ale dostat ji může klidně i dospělý, který ji jako malý neprodělal. Původcem onemocnění je parvovirus B19, který se nejvíce šíří během jara a zimy.

Typickým projevem této nemoci je výrazné zarudnutí na tvářích a nosu, které připomíná motýlí křídla. Děti někdy také vypadají, jako by jim dal někdo facku. Vyrážku může aktivovat slunce, teplo, cvičení a stres. Okolí úst je naopak výrazně bledé.

U páté nemoci může, ale také nemusí, být horečka. Problémem je, že nemoc může vypuknout až po týdnu, aniž by dítě mělo jakékoliv příznaky. A už v té době je vysoce nakažlivé. Jakmile se vyrážka projeví, už nakažlivé není. Vyrážka obvykle vymizí do několik málo dnů, nicméně se může znovu objevit.

Poněkud horší projevy mívá tato nemoc u dospívajících dívek a žen, u nichž se může objevit zduření a bolestivost kloubů rukou či kolen. Někdy onemocnění způsobí necharakteristickou chřipku a anemii. Nemoc je nebezpečná pro těhotné ženy, jimž hrozí vážné poškození až odumření plodu. Nemoc odezní sama i bez náročné léčby.

Šestá nemoc

Druhý typ nemoci je provázený vždy vysokou horečkou, po níž se objeví růžová vyrážka. I když toto infekční onemocnění zpravidla postihuje především kojence a batolata, není vyloučené, že ji může dostat i starší dítě.

Také tato nemoc se přenáší vzduchem, stejně jako ta pátá, a způsobuje ji virus HHV-6.  Horečka, která může být i kolem 40 °C, obvykle trvá tři až pět dnů. Pokud se takto vysoké teploty objeví u kojence, navštivte lékaře, který stanové přesnou diagnózu a léčbu, protože jinak hrozí febrilní křeče.

Jakmile teploty poklesnou, objeví se drobnoskvrnitá vyrážka, hlavně na trupu, odkud se šíří na krk a ruce. Někdy trvá jenom pár hodin a zmizí do dvou až tří dnů bez následků. Někdy se může vyskytnout také lehký zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin.

Praktické rady a léčba

Jak u páté, tak i u šesté nemoci se podávají především léky na snížení horečky. Důležité je také dbát na dostatečný přísun tekutin. Dětem můžete dát také zábaly, které jim uleví. 

Pokud má dítě studené ruce či nohy, zábaly nedělejte, ale podejte nejprve antipyretikum. Při horečce také pomáhá tymiánový krém, kterým namažte chodidla, hrudník i záda a zátylek. Pokud vyrážka svědí, podejte mu léky proti svědění a bolesti kloubů.

V případě, že jste těhotná a vaše dítě onemocní pátou nemocí, měla byste se vyvarovat kontaktu s ním. Pokud má dítě horečku, nechoďte s ním ven a izoluje jej od ostatních dětí. Psali jsme také: Pozor na léky, které obsahují kyselinu salicylovou. Dětem mohou způsobit závažné onemocnění

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu