Pokud máte intoleranci na lepek, hlídat si musíte nejen potraviny

Zdraví 21. ledna 2021 | 12:01 — Klára Sanders
Celiakií neboli intolerancí na lepek trpí čím dál více dospělých i dětí. Lepek se totiž vyskytuje nejen v potravinách, ale najdeme ho také v kosmetice (rtěnky), lécích, potravinových doplňcích, vitaminech, v zubních pastách nebo modelovacích hmotách pro děti.
Další 3 fotografie v galerii
Celiakie je odborný název pro nesnášenlivost (intoleranci) lepku / Pixabay

Celiakie je odborný název pro nesnášenlivost (intoleranci) lepku. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy je člověk citlivý na lepek obsažený v obilí a působí mu typické postižení sliznice tenkého střeva. Bohužel lepek se nevyskytuje jen v potravinách. Celiatici by si měli dávat hlavně pozor na trend poslední doby, a tím je přírodní kosmetika. V přírodní kosmetice se totiž s lepkem setkáte velmi často.

Definice celiakie

Celiakie vzniká u geneticky predisponovaných pacientů. Je to autoimunitní choroba projevující se změnami na sliznici tenkého střeva. Hlavním vyvolávajícím faktorem choroby je lepek (gluten). Je to směs prolaminových proteinů, které se vyskytují v zrnech obilovin, jako je pšenice, žito či ječmen. U náchylných jedinců vede konzumace těchto proteinů k negativnímu ovlivnění sliznice tenkého střeva, k vyhlazování klků a dokonce až k chronickému zánětu střeva, což se odráží na výrazném zhoršení trávení a dalších závažných zdravotních problémech.

Nezbytnou zásadou je pro tyto osoby celoživotní bezlepková dieta. Pokud se nedodržuje, vede to k různým zdravotním potížím.

Lepek způsobuje i kožní problémy

Podle statistiky ženy používají denně v průměru 6 až 10, muži 3 až 5 kosmetických výrobků. Když si vezmeme celiatiky a možné složky obsahující lepek, je to dost velké číslo potenciálních rizik. Projevy nesnášenlivosti lepku totiž nemusejí vyvolávat potíže jen v trávicím traktu, ale mohou se objevit i kožní problémy.

U mnoha pacientů způsobuje lepek kosmetické problémy jako suchou kůži, měkké a lámavé nehty. Potíže začínají obvykle malými svědivými vyrážkami, které přecházejí do pálivých skupinových "váčků" podobných herpesu. Nejčastěji se vyskytují na loktech, kolenou, ramenou, ale i na zádech či hlavě.

Pozor na kosmetiku

Žádný kosmetický přípravek není pochopitelně určen ke konzumaci. Určité druhy kosmetiky však někdy nechtěně v malých množstvích můžete spolknout. Jde zejména o kosmetiku určenou pro ústní hygienu (zubní pasty, ústní vody, ústní deodoranty, protiparodontózní a antiseptické gely), dekorativní a ochranná kosmetika na rty (rtěnky, konturovací tužky na rty, lesky na rty, balzámy a pomády na rty).

Určité riziko v zubních pastách představuje látka sorbitol. Pro snížení rizika, by sorbitol neměl pocházet z obilí, ale z kukuřice. Původ sorbitolu se však nedá zjistit ze složení výrobku uvedeného na obalu.

Podobné riziko v ústní vodě a deodorantech představuje alkohol, který se získává i z obilovin (mohou jej obsahovat i některé sirupy proti kašli). Kosmetičtí výrobci zdroj lihu ve složení neuvádějí. Proto při zkoušení nového produktu ústní hygieny doporučujeme opatrnost. Psali jsme také: Potraviny, které pomáhají při léčbě aftů

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu