Krokoměr vám napoví, zda jste dostatečně aktivní, nebo je na čase aktivitu zvýšit

Ostatní 04. února 2021 | 08:38 — Klára Sanders
Chůze je jeden z nejpřirozenějších a tím pádem i nejzdravějších pohybů. Pokud vás zajímá, kolik za den ujdete kroků, pořiďte si krokoměr. Je skvělým pomocníkem při hubnutí a pohlídá vám i tepovou frekvenci.
Další 4 fotografie v galerii
Chůze je jeden z nejpřirozenějších a tím pádem i nejzdravějších pohybů / Daniel Reche/Pexels

Většina odborníků tvrdí, že ideální je ujít za den přibližně osm tisíc kroků. Bohužel mnoho dospělých při sedavém způsobu života neujde ani polovinu. Najdou se ale i sportovně ladění jedinci, kteří kromě osmi tisíc kroků zvládnou ještě několik kilometrů na kole či v bazéně. I tady ale platí – není nutné nic přehánět. Kontrolovat se můžete "krokoměrem".

Chůze je vhodná pro každého 

Více pohybu doporučují lékaři zřejmě všem svým pacientům. Lidské tělo nebylo stvořeno k válení, ale k činnosti. Chůze je jednou z možností, jak se rozpohybovat k pohodovějšímu životu. Pro začátek stačí nepočítat kroky, ale chodit každý den na půlhodinovou procházku. Postupně si chůzi zamilujete a můžete si i pečlivě zapisovat, kolik a kam jste ušli. Nesmí vás to ale stresovat, nýbrž bavit! 

Kolik kroků ujít

Mladý aktivní člověk ujde průměrně 7400 kroků za den. Ve středním věku je to okolo 6000 kroků denně, bez započítání kroků spojených s cvičením a sportovní aktivitou. Malé děti naopak mají obvyklý počet 12000-16000  kroků za den. Všeobecně platí, že kdo ujde pod 5000 kroků denně, žije sedavým stylem. Do 7500 kroků denně se jedná o málo aktivní způsob života, protože tento počet kroků člověk ujde při běžných aktivitách, jako jsou nákupy, cesta na zastávku, do práce, do školy apod. Ideální je 7000 kroků za den a k tomu ještě nějaký jiný sport, tedy plavání, tanec, kolo apod. 

Pro zhubnutí volte terén

Pokud se chcete věnovat výhradně chůzi a díky tomu také zhubnout, vyplatí se dlouhé procházky v přírodě. Třeba se psem. Vhodné je chodit svižné výšlapy. Stačí obden. 10000 kroků denně, tedy téměř 8 km, zvládnou i zaměstnaní lidé středního věku. Při vzdálenosti 10 km obvykle ujdete nebo uběhnete 13000 kroků, což lidé zvládají spíše o víkendech. Pro běžný pracovní den stačí 4 km svižné chůze (asi 6000 kroků) a zbytek už se nasbírá při běžných činnostech. Po několika týdnech dojde k úbytku hmotnosti a k výraznému zlepšení kondice i zdraví. 

Krokoměr vám pomůže

Kolik ujdete kroků, můžete zjistit pomocí krokoměru neboli pedometru. Umí nejen měřit, kolik ujdete kroků, ale také je přepočítá na kilometry, případně změří spálené kalorie. První krokoměr vznikl před padesáti lety v Japonsku. I v tomto případě je vhodné koupit kvalitní přístroj ve specializované prodejně. Pro kontrolu můžete krokoměr otestovat: vynulujte displej a odpočítejte si 100 kroků – na displeji by pak mělo být číslo v rozmezí 96 a 104. S určitou malou chybou ale počítat musíte.

Měření

Krokoměr se nasazuje ráno při odchodu a nosí se celý den. Večer si zapište, kolik jste ušli kroků. Dělejte si poznámky a rozlišujte, zda jste měli pouze běžné pochůzky, nebo aktivně sportovali. Pokud ujdete méně než 2000, zvažte, zda jste se nehýbali jinak – můžete se věnovat sportu (posilovna, plavání), kde se sice zapsalo málo kroků, ale pro vaše tělo se jednalo o prospěšný pohyb. Pokud ale nesportujete, měli byste ujít alespoň 6000 kroků. Jestliže chodíte bez krokoměru, mělo by to být bez velkých přestávek nejméně 40 minut.

Počet kroků dosažený v jednotlivých dnech si zapisujte a sčítejte také vždy celý týden. Pokud dokážete neklesat pod 60 000 kroků týdně a občas se dostanete přes 12 000 kroků denně, budete mít lepší trénovanost než většina těch, které kolem sebe vidíte na kolech nebo in-line bruslích a dokonce i části těch, kdo pravidelně běhají. Jakmile si zvyknete na chůzi s krokoměrem a oblíbíte si zapisování hodnot, můžete vyzkoušet i krokoměr, který umí pomocí bluetooth komunikovat s vaším počítačem a můžete své výsledky sledovat rovnou v přehledné tabulce v počítači. Pro někoho je ale krokoměr a zapisování údajů zcela nevhodný, protože může vyvolávat stres a napětí. V takovém případě je rozhodně lepší chodit jen tak pro radost a nic nepřepočítávat. Psali jsme také: Vyzkoušejte hormonální jógu. Stačí půl hodiny denně a budete se cítit skvěle

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu