Jednoduchý trik, díky kterému se vám podaří zkrotit hněv

Vztahy 25. dubna 2021 | 08:03 — Klára Sanders
Téměř každý den zažijeme nějakou situaci, která nás nutí k hněvu. Někdo je povahy klidnější a takové situace ho jen tak nerozhodí, ale temperamentnější lidé se rozhněvají a není s nimi řeč. Není tedy od věci naučit se skvělý trik, který vám v těchto situacích pomůže.
Další 3 fotografie v galerii
Hněv nic dobrého nepřináší / Pixabay

Hněv je primárně násilnou reakcí, jejímž původním smyslem bylo připravit jedince na útok. V dnešní době se ho lidé snaží pokud možno brzdit, ne každému to ale jde. 

Kdo nemá s ovládáním hněvu žádný problém, pravděpodobně se vzteká jen málokdy. Pokud se však rozčilujete každou chvíli a okolí vás na to už i upozorňuje, je čas s tím něco udělat. Nejen proto, že hněv nepřináší nic dobrého vašemu okolí, ale hlavně proto, že vám vztek může zhoršit vaše zdraví, což je dokonce vědecky dokázané.

Vztek ovlivňuje zdraví

Možná budete překvapeni, co vše v souvislosti s vaším zdravím dokáže dlouhodobý vztek negativně ovlivnit. Tak například vysoký krevní tlak, žaludeční vředy nebo astma. A to rozhodně není vše. Může vyvolat i poruchy štítné žlázy, cukrovku či deprese. Na pozoru by se měli mít hlavně starší muži, u kterých může hromadění zlostných emocí zvýšit i riziko srdečních onemocnění.

Vztek by se však měli naučit ovládat všichni, protože jak zjistili vědci z Harvard School of Public Health, zdravotní rizika se dotýkají každého i po jednorázovém výbuchu vzteku. Ukázalo se, že po něm mají lidé ještě dvě hodiny pětkrát vyšší riziko srdečního infarktu a třikrát vyšší riziko mrtvice. O chronické zlosti a stresu ani nemluvě. Obojí má za následek vylučování hormonů a mediátorů v těle, což podporuje zánět a tím i rozvoj mnoha onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob. Pokud vám tedy záleží na svém zdraví, je vhodné se naučit vztek ovládat. Když víte, jak na to, zjistíte, že to není zas tak složité.

Vztek v sobě neduste, ale zkuste ho ovládnout

Pokud se rozhodnete osvojit si základy techniky ovládání vzteku, je třeba si v prvé řadě uvědomit, jaké situace vás dostávají do varu a pak se jim ideálně snažit širokým obloukem vyhnout. Ne vždy to však jde. V takovém případě se ještě před výbuchem vzteku zkuste sami sebe zeptat, zda vám vztekání skutečně stojí za to. Možná zjistíte, že ne a hněv včas zastavíte.

Je třeba ale mít na paměti jednu důležitou věc, a to tu, že ovládnutí vzteku neznamená jej v sobě dusit. To totiž v žádném případě není správná cesta. Potlačovaný vztek je podle odborníků stejně škodlivý jako samotné výbuchy zlosti. Bylo by to tudíž šlápnutí z louže do kaluže. Řešení spočívá v nasměrování negativní emoci jinam.

Zkroťte vlastní vztek

Technik, jak ovládnout svůj hněv, je mnoho a každému může vyhovovat trochu jiná metoda. Hodně účinné je například hluboké dýchání. Tuto metodu perfektně ovládali staří japonští mudrci a svěle funguje dodnes. S hlubokým dýcháním je však začít ihned, jakmile vás něco rozruší. Hněv je totiž, stejně jako další negativní emoce, nejvýhodnější „useknout“ hned na začátku.

Tato velmi jednoduchá metoda funguje naprosto spolehlivě. Zlost se podle japonských mistrů může projevit jen při zvláštním rytmu dýchání. Jakmile začnete dýchat zhluboka, nemůže se zlost projevit, protože vyžaduje jiný styl dýchání. Stačí se prý soustředit na hluboké nádechy a výdechy a je po vzteku. Když se naučíte zlobu ovládat, budete nejen zdravější, ale hlavně celkově spokojenější. Psali jsme také: I s cholerikem se dá žít v jedné domácnosti. Stačí vědět, jak na něj

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu