Stařecké skvrny a pihy přidají na věku více, než si lidé uvědomují. Braňte se jim včas

Krása 03. července 2021 | 16:03 — Marcela Plachá
Stařecké pihy jsou pro většinu žen nepříjemným strašákem už ve středním věku, kdy se začínají objevovat zejména na rukou. Nadměrné pigmentace není snadné se zbavit. Proto je lepší proti ní působit preventivně.
Další 4 fotografie v galerii
Stárnutí pleti ovlivňuje mnoho faktorů / Depositphotos

Co jsou stařecké či játrové skvrny

Jedná se o drobné tmavé plochy na kůži (obvykle jako větší pihy), které se mohou lišit svým rozsahem i odstínem. Běžně se začínají formovat kolem padesátky, výjimkou ale nejsou ani u mnohem mladších osob, zejména pokud tyto osoby tráví či trávily hodně času na sluníčku, rizikovou skupinou jsou také lidé se světlou pletí. Výrazně se na jejich tvorbě podílí slunce, proto také bývají zejména na rukou. Druhým nejpostiženějším místem je oční okolí, kde je nejjemnější kůže na těle a téměř zde chybí podkožní tuk.

Příčina podle východní medicíny

„Podle tradiční čínské medicíny se jedná o tzv. nedostatečnost krve s následnou stagnací v dráze jater a vnitřním horkem, což vysušuje kůži a způsobuje pigmentové skvrny, obzvláště pak na obličeji,“ uvádí lékař a praktik tradiční čínské medicíny MUDr. Petr Hoffmann. Nedostatečnost krve podle něj způsobuje hlavně hormonální antikoncepce a veškeré syntetické hormonální léky (kortikoidy, hormony na štítnou žlázu apod.), analgetika, antibiotika a antidepresiva. Také černá káva (i bez kofeinu) a alkohol.

Odstranění stařeckých skvrn

„Kromě běžné kosmetické péče jsou vhodné jemné peelingy především v zimním období, u již rozvinutých skvrn někdy pomáhají středně silné peelingy či zákroky laserem. Odstranění však bývá svízelné, řadu skvrn lze odstranit pouze částečně – jenom zesvětlají, navíc je po těchto zákrocích ošetřená kůže obvykle velmi citlivá na další UV záření, při náhodném či neuváženém pobytu na slunci se skvrny mohou poměrně rychle tvořit znovu,“ upozorňuje dermatoložka Nina Koutná.

Na trhu existují krémy proti pigmentovým skvrnám, také chemický peeling nebo kryoterapie, která spočívá v aplikaci hlubokého suchého mrazu (tekutého dusíku). Oblíbené je také ošetření intenzivním pulzním světlem či frakčním laserem.

Přírodní metody

Pigmentové skvrny zesvětlí po citronu. Je ale třeba je potírat dlouhodobě. Pro zvýšení účinku je dobré smíchat citronovou šťávu s jablečným octem. Pomůže také vitamin E – vnitřně i zevně. Už ve starém Egyptě se při péči o pleť vydatně používal ricinový olej, který se dá využít i při léčbě akné. Podobně také chladivý gel z aloe vera či santalové dřevo.

Vzhled pokožky posílí potraviny, které podporují tvorbu krve. Mezi ně patří i červená masa, nejlépe v bio kvalitě (hovězí, jehněčí, divočina, tuňák), hovězí polévka (nejlépe z oháňky), jakákoliv játra (i játrové knedlíčky) a ledvinky, slepičí polévka, perlička (kupř. na červeném víně), holoubě, křepelka, jakékoliv vejce, obzvláště pak žloutek, červená řepa (vařená, ideální je boršč), mušle (slávky), krevety, teplé snídaně (buď polévka nebo kaše z pohanky, rýže či jáhel), špaldová káva, čirok, cizrna (falafel, hummus), černá a červená čočka, černé fazole. Jak podpořit krásnou pleť jsme psali zde.

Zdroj: www.oprahdaily.com, www.californiaskininstitute.comwww.patentnimedicina.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...