Nejčastější příčiny rychlého nárůstu hmotnosti, o kterých byste si to možná ani nemysleli

Zdraví 18. srpna 2021 | 09:31 — Zuzana Procházková
Pravidelně sportujete, alkoholu se ani netknete, večer se nepřejídáte, ale najednou zjistíte, že ručička váhy jde strmě nahoru? Náhlý růst tělesné hmotnosti nemusí nutně souviset se stravou nebo pohybem. Na vině může být mnoho jiných faktorů, o kterých byste si to možná ani nikdy nemysleli.
Další 3 fotografie v galerii
Náhlý nárůst hmotnosti je často příznakem zdravotního onemocnění / Depositphotos

Neobvyklý a rychlý růst tělesné hmotnosti obvykle naznačuje, že je s vaším tělem něco v nepořádku. Pokud si nejste vědomi toho, že byste měnili stravovací návyky, je na místě zjistit, co je příčinou zvýšení váhy. Může se jednat totiž i o vážnější zdravotní problém.

1. Stres

Stres je jednou z nejčastějších příčin nárůstu tělesné hmotnosti. Spousta lidí totiž stres zahání nebo zmírňuje konzumací nezdravých potravin a alkoholu, což pochopitelně s sebou nese riziko nárůstu hmotnosti. Druhý důvod je ten, že stresový hormon zvaný kortizol nutí tělo k tomu, aby stále obnovovalo zásoby energie a ukládalo je do tuku.

2. Nedostatek spánku

Pokud trpíte nedostatkem spánku, tělo jednak zvyšuje hladinu hormonu zvaného ghrelin, který signalizuje potřebu hladu, a dále snižuje hladinu hormonu leptinu vyjadřujícího pocit sytosti. Kvůli nedostatku spánku tak budete mít častější a větší hlad.

3. Hypotyreóza

Další možná příčina náhlého růstu váhy se váže ke štítné žláze. Ta je zodpovědná ze vylučování hormonu, který reguluje metabolismus. V případě, že štítná žláza vykazuje nedostatečnou aktivitu (stav zvaný hypotyreóza), může dojít ke zpomalení metabolismu a náhlému nárůstu váhy.

4. Syndrom polycystických vaječníků

Syndrom polycystických vaječníků je gynekologické onemocnění, jež je způsobeno nerovnováhou hormonu. Tělo v tomto případě produkuje více mužského hormonu v důsledku čeho dochází k poruchám menstruačního cyklu a zastavení ovulace. Kromě těchto příznaků se může dostavit také nadváha.

5. Nedostatek tekutin

Za náhlým nárůstem tělesné hmotnosti může stát také nedostatečný příjem tekutin. Tělo potřebuje vodu, aby správně fungovalo, neboť adekvátní hydratace těla podporuje činnost mitochondrií a metabolismu. Bez vody tělo nemůže efektivně spalovat tuky, a proto můžeme zaznamenat přibírání.

6. Zácpa

I nepravidelná stolice může způsobit nárůst tělesné hmotnosti. To v tom směru, že při nepravidelné stolici dochází k reabsorpci toxinů, hormonů a dalších látek, kterých se tělo chce zbavit. Tím může dojít k hormonální nerovnováze a růstu tělesné hmotnosti. Dále čtěte: Pět tipů, jak si udržet letní opálení co nejdéle.

Zdroj: mojezdravi.cz, everaoh.com, ct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu