Špatná poloha může za to, že se ráno probudíte jako rozlámaní. Bolest krční páteře je toho jasným signálem

Zdraví 19. září 2021 | 09:12 — Kateřina Kofroňová
Nikdo nechce cítit úmornou bolest ihned po probuzení. Je to však čím dál tím častější, jelikož mnoho z nás má sedavé zaměstnání a celý den se sklání nad počítačem nebo mobilním telefonem. Bolest krční páteře však může zhoršit i nevhodně zvolená poloha při spánku.
Další 3 fotografie v galerii
Bolest po probuzení signalizuje spánkový problém / Depositphotos

Po noci by se mě každý cítit odpočatý a plný energie na nadcházející den. To je ovšem ideální stav, který pociťuje jen málo z nás. Některé důvody nedostatečného spánku jen stěží ovlivníme, ale vybrat si takovou polohu, která nás maximálně zrelaxuje a nezpůsobí nám bolesti, si vybrat můžeme.

Každý z nás je jiný, a proto si každý vybíráme jinou polohu, která je nám z nějakého důvodu nejvíce příjemná. Je ale dobré vědět, že některé polohy vedou k úlevě a jiné způsobují silné bolesti. Páteř by vždy měla být v mírném prohnutí a měla by být zachována její přirozená křivka v úseku krku.

Vhodná poloha je základ

Nejlepší možnou polohou pro spánek je poloha na zádech. Abyste docílili ještě lepšího efektu regenerace a odpočinku, podložte si kolena pevným velkým polštářem. Jedině tak totiž budete mít záda v přirozené poloze. Pokud rádi spíte schoulení na boku v klubíčku, vložte si mezi nohy malý polštářek nebo peřinu. Volte ji však pouze k relaxaci, ne k nočnímu spánku. Po celodenním shrbení totiž uvedete při spánku v klubíčku páteř znovu do ohnutí.

Nejméně vhodnou polohou při bolestech krční páteře je spánek na břiše. Ta může bolesti krční páteře mnohonásobně zhoršit. Neumožňuje totiž páteři zaujmout přirozenou polohu a pokud máte ještě vysoký polštář, dochází kvůli vytočené hlavě k námaze kolem krční páteře, svaly jsou v napětí a páteřové obratle na sebe tlačí. Spánek na břiše navíc vede k tvorbě vrásek, jelikož dochází k silnému tlaku na pleť.

Na vině je také polštář

Hlavní zásadou je nemít příliš velký polštář. Tím spíš při spánku na břiše. Hlava je pak v nepřirozeném vytočení a záklonu a šíjové svaly jsou ve velkém napětí. Nejlepší je volit polštář podle preferované polohy. Pro spánek na boku je dobré volit polštář, který zajistí správnou polohu páteře, a to tak, že nebude nižší než hlava samotná. Nejlepší jsou anatomické polštáře z paměťové pěny. Pro spánek na zádech je dobrý menší polštář nebo dokonce žádný. Tato pozice usnadňuje dýchání a zaručí lepší odpočinek. Pokud polohy během noci střídáte, nejvhodnější pro vás bude polštář s pružnou náplní.

Každá matrace není pro každého

Dalším faktorem, který ovlivňuje kvalitu spánku, je vhodně zvolená matrace. I u ní je však vhodné zohlednit spánkovou polohu. Silnějším lidem se nedoporučuje měkčí matrace, jelikož může docházet k propadu těžších částí těla, jako jsou pánev, břicho nebo hrudník, čímž může docházet k nesprávnému zakřivení páteře. Jedincům s normální hmotností, kteří preferují spánek na boku, se však naopak doporučuje. Tvrdší matrace je pak vhodná pro lidi spící na zádech, jelikož na tvrdé podložce dochází ke správné podpoře těla a páteř leží v rovině. Dále čtěte: Nervozita, zapomětlivost, kolísání váhy či častá nachlazení. To vše může znamenat, že vám chybí spánek.

Zdroj: edisonspinecenter.com, spine-health.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu