Prokrví končetiny, údy i mozek. Tento zázrak voní prehistorií a snadno ho můžete pěstovat i doma

Zdraví 21. září 2021 | 07:50 — Marcela Plachá
Je krásný, nenáročný a maximálně prospěšný. Ginkgo bilobu si oblíbíte pro jeho výjimečnost a léčivost. Zejména vyživuje mozek a vše, co s ním souvisí. A protože v prvé řadě působí na cévy, dokonale prokrvuje tělo - všude...
Další 3 fotografie v galerii
Zázrak z praminulosti kompletně léčí vše, co souvisí s cévami / Depositphotos

Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) je populární hlavně pro jeho prokazatelné účinky při léčbě zapomnětlivosti, Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby nebo i diabetu. Oceníte ho při nervových potížích či problémech s krví, protože zvyšuje průtok krve v cévách a pomáhá snižovat shlukování destiček v cévách, čímž snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

Tím, že rozšiřuje cévy, a to zvláště v hlavě, je vynikajícím prostředkem proti náhlým příhodám mozkovým či infarktu myokardu. Úspěchy slaví také při náhle vzniklé hluchotě, poruchách paměti, závratích, otocích mozku či křečových žilách. Výtažek z listů má silné antibiotické působení.

Jinan při léčbě pískání v uších

Vědci opakovaně testovali výtažek z ginkgo biloby při léčbě tinitu. Výzkumný tým Ernst a Stevinson se tomuto účelu nejvíce přiblížil pěti různými studiemi. Až na jednu výjimku se všechny shodují, že ginkgo biloba utrpení tinnitu jasně zmírňuje. Ernst a Stevinson z toho vyvodili, že lze pomocí extraktu dosáhnout dobrého úspěchu v ošetřování tinnitu.

Léčí vše, co souvisí s cévami

Protože ginkgo prokazatelně rozšiřuje cévy a zlepšuje cirkulaci krve, používá se i u periferních cévních poruch, kdy zmírňuje záchvatovité bělání prstů a zlepšuje prokrvení končetin, čímž pomáhá lidem se studenými končetinami udržet se v teple. A protože správná cirkulace krve zlepšuje zásobení orgánů kyslíkem a odvádění toxinů, odsraňuje únavu a přináší vitalitu.

Nádherný posvátný strom může růst i v květináči

Ginkgo biloba patří mezi nejstarší rostliny na naší planetě. Vyznačuje se mimořádnou odolností vůči klimatickým změnám a přírodním živlům. Je to jediný žijící zástupce svého rostlinného druhu. Roste velmi pomalu, průměrně jen 30 cm za rok, ale postupně může dosáhnout výšky až 30 metrů a šířky 9 metrů. Prodávají se ale i miniaturní kousky. Stromy mají nádherně tvarované listy, které na podzim zežloutnou.

Za miliony let své existence tento strom získal naprostou imunitu. Pěstování je snadné, prospívá ve většině druhů půd, ačkoli nejraději má propustnou, sušší jílovitou hlínu a pozici chráněnou před větrem. Dobře zakořeněné rostliny jsou odolné proti suchu a zvládají i městský znečištěný vzduch. Snášejí také půdu upěchovanou a chudou na živiny. Stromy jsou buď samčí nebo samičí. Ale pozor, jen samčí rostliny jsou vhodné do ulic a blízkosti domů, protože plody samičích stromů mohou nepříjemně zapáchat. Plodit začíná ve věku 35 let, jeden samčí strom stačí pro opylování pěti samičích. Z listů si pak můžete sami připravit tinkturu, která posílí mozek a pomůže třeba i studentům před zkouškami. Jak dále posilovat mozek jsme psali také zde.

Zdroj: health.com, tradicni-terapie.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu