Vypadávání vlasů po covidu. Už asi víme, co problém způsobuje a zda je trvalý

Zdraví 03. října 2021 | 09:00 — Kateřina Kofroňová
O covidu toho víme stále málo, i když už nás trápí druhým rokem. Mluvíme teď hlavně o dlouhodobých následcích, které toto nové onemocnění přináší. Patří mezi ně i nadměrná ztráta vlasů, se kterou se potýká nemalé procento těch, kteří prodělali závažnou formu nemoci.
Vypadávání vlasů je jedním z následků těžké formy nemoci / Depositphotos

Nadměrná ztráta vlasů po prodělání covidu-19 se podle výsledků studie, kterou publikoval časopis The Lancet, týká především žen. Podle ní se ti, kteří se s covidem dlouho potýkali, mohou v následujících měsících po nákaze potýkat s nadměrným vypadáváním vlasů.

Americká asociace dermatologů podotýká, že každý, komu padají vlasy, by se měl podívat čtvrt roku nazpátek a uvědomit si, čím tou dobou procházel. Vypadávání vlasů je způsobeno stresem, který ale může vyvolat i jakákoliv jiná nemoc, infekce nebo třeba operace, těhotenství nebo porod.

Studie z letošního roku

V únoru letošního roku provedli vědci odbornou studii, které se účastnilo téměř 1700 pacientů z čínského Wu-chanu. Ti byli podrobeni několika testům a současně vyplňovali dotazník, ve kterém uváděli všechny zaznamenané dlouhodobé následky. Více než pětina z nich uvedla, že si všimla neobvyklé ztráty vlasů.

Nic neobvyklého

Autoři studie však podotýkají, že ztráta vlasů není po prodělané nemoci nic neobvyklého. Jedná se o dočasnou ztrátu vlasů, která je po horečce či jiné nemoci běžnou záležitostí. Ze studie vyplývá, že se člověk může s dočasnou ztrátou vlasů trápit až devět měsíců. Problém však může přetrvávat i déle, jelikož jej podporuje i stres, který mnoho lidí zažívá nejen v souvislosi s vypadáváním vlasů, ale i s celkovou situací kolem pandemie. "Zdravý člověk, který netrpí žádnou nemocí nebo stresem, má poměr rostoucích a klidových vlasů 90 : 10. Ovšem po prodělání závažné formy nemoci se tento poměr může změnit až na 50 : 50," říká doktorka Abigail Cline, která se vypadávání vlasů po covidu věnuje. A právě klidové vlasy jsou ty, které již nerostou, ale stále nám drží na hlavě, ovšem v případě nemoci začnou vypadávat.

Jak s padáním vlasů bojovat

Stále více lidí se obrací na odborníky a chce poradit, jak s vypadáváním vlasů zatočit. "Když vlasové vlákno přestane růst, ještě nějakou dobu drží ve vlasovém folikulu a vypadne až za dva měsíce. Tyto vlasy již ovlivnit nelze. Jde ale zkrátit dobu, kdy vlasový folikul pustí nové vlasové vlákno. Vhodná je v tomto případě vlasová voda a dále vitaminy pro zdravé vlasy," říká lékárnice Mgr. Petra Rezková. Na konkrétní značky a výrobky se zeptejte ve své lékárně.

Nepropadejte panice

Americká asociace dermatologů se nicméně snaží veřejnost uklidnit a vyvrátit fámy, že kdo prodělal covid, bude brzy plešatý. Jedná se podle nich pouze o dočasnou ztrátu vlasů, která je běžná i při jiných chorobách, které doprovázejí vysoké horečky. A jelikož jedním z příznaků covidu jsou vysoké horečky, týká se vypadávání vlasů i této nemoci. Dobrou zprávou je, že vypadávání vlasů je sice dlouhodobou zdravotní komplikací, ale ne trvalou. Do roka budete mít s největší pravděpodobností opět bohatou kštici. Dále čtěte: Nová analýza o původu koronaviru. Pokud se potvrdí, bude to velké překvapení.

Zdroj: nytimes.com, thelancet.com, aad.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...