Udělejte letos na svatého Martina dokonalé červené zelí. Inspirujte se trikem šéfkuchařů

Ostatní 12. listopadu 2021 | 07:16 — Zuzana Procházková
Se svatým Martinem jsou neodmyslitelně spojeny svatomartinské slavnosti v podobě výtečné husy s červeným zelím a svatomartinským vínem. Na tuto tradici se někteří těší i celý rok. Udělejte proto tento rok zelí podle receptu šéfkuchařů a pohostěte celou rodinu.
Další 3 fotografie v galerii
Červené zelí je zdravé a lahodné / Shutterstock

Červené zelí je díky obsahu cenných látek označováno za superpotravinu. Je charakteristické svoji sytě fialovou barvou, která je dána přítomností flavonoidů, a poté lehce pepřovou chutí, která je výsledkem přítomnosti sloučenin síry nazývaných glukosinoláty. Tyto dvě látky mají doslova blahodárné účinky na zdraví, neboť pomáhají snižovat riziko rakoviny, dále zmírňují záněty a bojují proti bakteriím. Mimo to je červené zelí zásobárnou vitaminu C, B, A, poté je bohaté na draslík, zinek, selen a další minerály. Výhodou je také to, že obsahuje velké množství vlákniny, čímž napomáhá dobrému zažívání.

Nakrájejte syrové zelí

Ona lahodná plná chuť červeného zelí v restauracích je dána také tím, že je zelí zpracováno ze syrového stavu, tedy nejedná se o kysané červené zelí z pytlíku. Zkuste to proto také a zakupte hlávku červeného zelí. Na zpracování není nic složitého. Budete potřebovat velký ostrý nůž a silné ruce, neboť hlávka je dost tvrdá. A jak postupovat? Nejprve z hlávky odstraňte vnější poškozené listy. Následně ji rozkrojte na polovinu, a poté na čtvrtiny.

Dále odstraňte košťál a zelí krájejte vertikálně, aby vám listy nevypadávaly. Jestliže nechcete dlouhé nudličky zelí, pak je klidně překrojte jednou nebo dvakrát. Jestliže chcete mít zelí velmi na drobno, pak je můžete strouhat na klasickém struhadle. Zabere to však více času.

Dokonalé červené dušené zelí

Tajný, ale velmi populární trik kuchařů v restauracích při přípravě červeného zelí je jeho zjemnění pomocí jablka a skořice. Díky němu bude zelí lahodné a velmi voňavé. Tak jej rozhodně použijte. Na přípravu dušeného zelí budete potřebovat:

  • 1 kg nakrouhaného syrového zelí
  • 2 velká jablka
  • 2 velké cibule
  • 150 ml červeného vína
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 4 celé hřebíčky
  • 1 celá skořice

Recept

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Jablka také oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do zlatova. Poté přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Následně přidejte nakrájená jablka a míchejte zhruba 2 minuty. Nyní vložte zelí, zalijte ho vínem a přidejte koření. Zelí duste do změknutí pod pokličkou na mírném plameni zhruba 20 až 50 minut. Během dušení kontrolujte, zda se nepřipaluje. Nakonec dochuťte medem, pokud se vám zdá zelí kyselé, nebo octem v případě, že je příliš sladké. Dále čtěte: Zcela obyčejná potravina, která zatočí s mnohým onemocněním a podpoří imunitu. Řeč je o červené řepě.

Zdroj: babickabyneverila.cz, dancahajkova.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu