Na časté záněty močového měchýře zabírají solné obklady i natřásání boky. Můžete se vyhnout i antibiotikům

Zdraví 14. listopadu 2021 | 11:05 — Kateřina Kofroňová
Kdo měl jednou zánět močového měchýře nebo zánět močových cest, může potvrdit, že se jedná vskutku o velmi nepříjemné a silně bolestivé onemocnění. Lékař vám na něj nejčastěji předepisuje antibiotika, která skutečně uleví téměř okamžitě, ale ne vždy je to skutečně nutné. V počátečním stádiu vám může pomoci i domácí léčba.
Další 2 fotografie v galerii
Pálivá bolest při močení je typickým znakem cystitidy / Pexels

Neustálé nutkání k močení, pocit pálení či řezání a bolesti v ženských partiích, to vše je infekce dolních močových cest neboli cystitida. Některé ženy se s ní již setkaly, jiné jí dokonce trpí opakovaně. Někdy je na vině nachlazení, jindy návštěva bazénu, ale ať je původ jakýkoliv, následující dny jsou pro ženy doslova utrpením.

Typickými příznaky zánětu močového měchýře nebo zánětu močových cest může být i zvýšená teplota nebo přítomnost krve v moči. Příčinami kromě nastydnutí může být i špatný psychický stav, dietetické chyby, jako například častá konzumace cukrů, mléčných výrobků, kyselinotvorných potravin nebo ostrých tučných jídel. Jakmile vás jednou postihne, je dobré okamžitě nasadit domácí léčbu, zvýšit příjem tekutin, a pokusit se tak předejít rozvoji nemoci, se kterou vám skutečně pomůže už jen lékař.

Brusinky v jakékoliv formě

Jakmile pocítíte, že se u vás během pár dní rozvinou silné bolesti způsobené infekcí dolních močových cest, je dobré nasadit brusinky v jakékoliv podobě. Sehnat je můžete sušené, v podobě tinktury, tablet nebo i džusů. Brusinky prokazatelně pomáhají léčit zánět cystitidy tím, že zabraňují bakteriím ulpívat na buňkách v močovém měchýři a v močové trubici.

Česnek

Zařazení jednoho stroužku česneku do vaší stravy v období, kdy se o vás pokouší cystitida, může pomoci odstranit potíže a zmírnit bolesti. Aromatické sloučeniny síry obsažené v česneku totiž dokážou zničit bakterie v močovém měchýři, a to často i ty nejagresivnější, které neodolají pouze antibiotikům. A proč ne? Vždyť odedávna víme, že česnek je přírodní antibiotikum.

Nápoj z jedlé sody

Při prvním náznaku potíží vám také může příjemně ulevit sklenice vody, ve které rozpustíte lžičku jedlé sody. Tento nápoj můžete popíjet dvakrát denně, dokud se příznaky nevytratí. Jedlá soda snižuje kyselost moči a je vhodná především jako prostředek pro úlevu a snižuje pálení při močení.

Extrakt z medvědice lékařské

Tento bylinný doplněk je jedním z nejbohatších zdrojů arbutinu, rostlinné sloučeniny, která zastavuje růst bakterií, které se při zánětu v moči vyskytují. Může ulevit při prvních příznacích infekce a doporučuje se ji užívat po dobu tří dnů. Pokud se příznaky nezlepší, nebo se dokonce horší, budete muset vyhledat lékaře.

Třesení boky

Nejhorší, co můžete při cystitidě udělat, je zadržovat moč a nedostatečně pít, jelikož bakterie jsou pak v moči mnohem koncentrovanější, což infekci jen znásobuje a bolest se stupňuje. Vysoký příjem tekutin a časté vyprazdňování je proto nezbytné. Lékaři také doporučují se po vyprázdnění postavit nad toaletou a po dobu dvaceti sekund pohybovat boky ze strany na stranu a kroužit pánví. Stimuluje to močový měchýř, aby uvolnil zbytkovou moč. Následovat by měl pokus o opětovné vyprázdnění celého močového měchýře.

Solný ledvinový obklad

Naše babičky také nedaly dopustit na solný ledvinový obklad. Přírodní sůl nahřály v troubě nebo na pánvi, zabalily do bavlněného sáčku a vložily do ručníku. Tento obklad přiložily na ledviny. Díky posíleným a prohřátým ledvinám se pak mohla urychlit i léčba cystitidy. Obklad ale můžete přiložit i na podbřišek, jelikož teplo je u tohoto onemocnění příjemné a pomáhá. Proto jsou vhodné i koupele v horké vodě. Také jsme psali: Osobní návštěva lékaře je teď vysoce riziková. Stále více lidí volí konzultaci prostřednictvím mobilní aplikace.

Zdroj: firstforwomen.com, jimejinak.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...