Zbavte se nepěkných černých teček na obličeji pomocí jedlé sody. Funguje lépe než mnohé masky

Krása 18. ledna 2022 | 07:58 — Zuzana Procházková
Dokonale bezchybnou pletí se pyšní jen málokdo. Navíc se pleť neustále mění vlivem stárnutí, hormonálních změn nebo například životního stylu. Právě černé tečky jsou jednou z nejčastějších nedokonalostí, které můžete pozorovat na pleti žen i mužů. Zbavte se jich jednoduše přírodní cestou.
Další 3 fotografie v galerii
Černé tečky se vyskytují nejčastěji v oblasti T-zóny, což je nos, brada a čelo / Shutterstock

Černé tečky neboli komedony trápí nejvíce lidi, kteří mají smíšenou až mastnou pleť. Jedná se o póry ucpané kožním mazem, odumřelými buňkami a dalšími nečistotami. Černé tečky se vyskytují nejčastěji v oblasti T-zóny, což je nos, brada a čelo. Je to z toho důvodu, že se tato místa na obličeji více mastí.

Odstranění černých teček přírodní cestou

Černých teček se lze velmi dobře zbavit přírodní cestou tak, jako tomu je i u jiných kožních problémů. Přírodní léčba spočívá především v čištění pleti a udržování zdravé pokožky. K tomu vám můžou posloužit abrazivní i slupovací pleťové masky či pasty, které si vyrobíte doma. Není potřeba kupovat v drogerii speciální kosmetické prostředky, které jsou chemické a často velmi agresivní. Vaše pleť pak může být ve výsledku podrážděná a více náchylná k tvorbě kožních problémů.

Ať už však půjdete cestou přírodních po domácku vyrobených prostředků nebo těch z drogerie, je velmi doporučováno vyzkoušet malé množství prostředku na kůži vnitřní strany paže. Rychle tak zjistíte, zda nemá na daný prostředek alergickou reakci.

Prevence vzniku černých teček

Nejlepší prevencí vzniku černých teček je v podstatě zabránit jejich samotnému vzniku. Nejdůležitějším faktorem je pravidelná péče o pleť, tedy její čištění ráno i večer. Volte vhodné kosmetické prostředky, které pokožku zbytečně nedráždí a dodávají jí dostatečnou hydrataci. S péčí o pleť to však nepřehánějte, i aknózní pleti bohatě stačí čištění dvakrát denně. Dále se doporučuje pravidelně zařadit také pleťové peelingy a pleťové masky. Dle typu pleti a závažnosti kožních problémů určete frekvenci této péče. Nedoporučuje se však častěji než jednou do týdne. A co se ženy týká, pak se rozhodně vyvarujte chodit spát neodlíčená.

Přírodní slupovací maska z bílků a medu

Na černé tečky skvěle funguje jemná slupovací maska vyrobená ze dvou vaječných bílků a lžíce medu. Bílky a med vyšlehejte do kompaktní směsi, která bude poměrně hodně tekutá. Proto se vám bude na obličej lépe nanášet štětcem než prsty. Jakmile masku nanesete, nechte zcela zaschnout. Nakonec jemně prsty sloupněte, případné zbytky odstraňte navlhčeným tamponem. Výhodou této masky je to, že je velmi dobře snášena i tou nejcitlivější pletí.

Pasta z jedlé sody

Co však funguje naprosto skvěle na černé tečky, je pasta z jedlé sody. Vyrobíte si ji jednoduše, a to tak, že jedlou sodu smícháte s několika kapkami vody či citronové šťávy. Následně nanesete tuto pastu na obličej a krouživými pohyby jemně vmasírujete. Nakonec opláchněte vlažnou vodou. Jedlá soda funguje skvěle, ale je potřeba být opatrný. Jestliže máte velmi citlivou pleť, může se po opláchnutí projevit zčervenání, které však velmi rychle zmizí. I tak je v tomto případě lepší volit výše popsanou masku z vajíčka a medu. Dále čtěte: Že je čokoláda s vysokým podílem kakaa zdravá, je pouhý mýtus. Obsahuje nebezpečný karcinogen akrylamid.

Zdroj: healthline.com, news18.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu