Máte v noci rozsvícené světýlko? Pak to odnáší vaše tělo, říká nová studie

Zdraví 30. března 2022 | 17:00 — Mirka Malá
Je hodně lidí, kteří nesnáší tmu, a proto si i při spánku musí svítit, byť třeba malou lampičkou. Jenomže podle nejnovějšího výzkumu to velmi poškozuje tělo.
Další 1 fotografie v galerii
Dlouhodobé spaní při světle vede k závažným zdravotním problémům / Depositphotos

Podle nové studie zveřejněné v časopise Proceedings of the National Academy of The Sciences i malé množství světla, třeba z televize, lampičky nebo i z pouličního osvětlení, negativně ovlivňuje zdraví.

Noční světlo ovlivňuje srdce, cukrovku i metabolismus

Výsledky studie ukazují, že pouhá jediná noc, kdy je člověk vystaven mírnému osvětlení během spánku, může narušit regulaci glukózy a kardiovaskulárního systému, což jsou rizikové faktory pro srdeční onemocnění, cukrovku a metabolický syndrom.

O co vlastně přesně jde? Autonomní nervový systém, který reguluje mimo jiné srdeční frekvence, dilatace zornic, tělesnou teplotu a trávení, lze rozdělit do dvou kategorií, tedy na sympatický nervový systém a parasympatický nervový systém. Během dne sympatický nervový systém reguluje různé funkce, které pomáhají tělu připravit se na aktivitu a řídí reakci našeho těla na stres. V noci parasympatický nervový systém pomáhá tělu odpočívat, trávit a zotavovat se.

Noční světlo podle studie spouští sympatický nervový systém, který má být v noci neaktivní. Fyzicky pak dochází ke zvýšené srdeční frekvenci a také k silnějším srdečním stahům.

A to není zdaleka všechno. Následně dochází k inzulínové rezistenci, což znamená, že buňky ve svalech a tucích začaly odmítat inzulín a nebyly schopny správně zpracovat glukózu na výrobu energie. V průběhu času by tento prudký nárůst inzulínové rezistence mohl vést k tomu, že slinivka břišní bude produkovat více inzulínu, což nakonec povede k vyšším hladinám cukru v krvi a dokonce k cukrovce typu 2.

Jak na zdravý spánek

Především jde o vytvoření takových podmínek pro spánek, aby v místnosti byla co největší tma. Pro pronikající světlo z veřejného osvětlení jsou vhodné závěsy nebo žaluzie. Rovněž se doporučuje neusínat u televize.

Pokud z psychologických důvodů potřebujete mít nějaké světlo při spaní, pak používejte mírné červené a oranžové osvětlení, nikdy ne bílé a modré. Umístění světla je velmi klíčové. Nikdy by vaše noční světlo nemělo být viditelné z postele. Také čtěte: Alternativních sladidel v limonádách se není třeba bát. Naopak. Pomáhají udržet váhu i krotit cukrovku, zjistili vědci.

Zdroj: Proceedings of the National Academy of the Sciences, Popular Mechanics.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...