Barvoslepostí trpí hlavně muži. Otestovat se můžete i sami doma

Zdraví 23. října 2020 | 08:44 — Helena Malá
Existuje poměrně velké množství lidí, kteří mají problém vnímat některé barvy. Výrazně častěji trpí barvoslepostí muži. Tato porucha je neléčitelná, částečná pomoc ale existuje. Pokud vás zajímá, zda i vy náhodou nemáte s rozpoznáváním barev problém, můžete si udělat test i z pohodlí domova.
Další 3 fotografie v galerii
Barvoslepost je dědičná a neléčitelná, částečně mohou pomoci speciální brýle / Pixabay

Podle odhadů asociace Color Blind Aware na světě žije skoro 300 milionů lidí, kteří mají problém vnímat některé barvy. V Česku je do určité míry barvoslepých zhruba 10 procent obyvatel. A i když se to zdá být možná maličkost, barvoslepí lidé mají kvůli svému handicapu v životě docela dost problémů.

Tři formy poruchy

Příčinou barvosleposti je vrozená porucha vnímání barev. Změna vnímání barev ale může souviset i s některým onemocněním očí, jako například se šedým zákalem či poruchou zrakového nervu.

Existují tři základní typy barvosleposti. Nejčastěji trápí lidi porucha vnímání červené a zelené barvy. Druhá, o něco méně častá, je porucha vnímání žluté a modré barvy. U třetího typu člověk není schopen rozlišovat jednotlivé barvy vůbec - tato porucha je však velmi vzácná.

Problémy v běžném životě

Vcítit se do toho, jak svět vidí barvoslepí lidé, není podle odborníků snadné. V případě úplné barvosleposti lze vidění připodobnit k pohledu na vybledlou fotografii. Barvoslepí lidé mohou mít problémy už během školní docházky. Problematická je pro většinu z nich výtvarná výchova. Nesnáze ale mohou mít i v zeměpise při rozeznávání vlajek jednotlivých států nebo při hledání v mapách. V dospělém životě je to pak řada obtíží. Při zásadní barvosleposti, kdy člověk nerozezná základní signální barvy, jako jsou světla na semaforech, není možné vlastnit řidičské oprávnění. A třeba lidem, jejichž zrak nedokáže rozlišovat mezi červenou a zelenou barvou, se například těžko sbírají jahody.

Speciální brýle mohou pomoci

Barvoslepost je neléčitelná. Na trhu ale existují speciální brýle, které pomáhají barvoslepým lidem mezi barvami rozlišovat. Nejde však rozhodně o žádný zázračný výrobek, který problém vyřeší. Tyto brýle filtrují určité vlnové délky světla - každá barva má svou vlnovou délkou. Vyplývá z toho, že přes tyto brýle se rozdíly mezi některými barvami, například mezi červenou a zelenou, zvýrazní, a mohou tedy zrakovou vadu korigovat. Současně se ale rozdíly mezi jinými barvami, například mezi modrou a žlutou, sníží. Je to tedy něco za něco.

Barvoslepých mužů je více než žen

Barvoslepostí trpí častěji muži než ženy. Statistiky uvádějí, že přibližně jeden z 12 mužů a jedna z 200 žen má určitý stupeň barevné slepoty. Barvoslepost je dědičné onemocnění, které je vázáno na chromozom X. Ženy mají dva, muži jeden. Pokud se tedy vada na tomto chromozomu vyskytne, u muže se projeví vždy. U ženy je třeba, aby tato vada byla kódována na obou chromozomech X, což je vzácnější.

Otestovat se můžete i sami

Otestovat se, zda je člověk barvoslepý, je možné přímo z domova. Nejčastěji se používá zkouška pomocí Ishiharových obrázků. Test obsahuje několik obrazců a úkolem testovaného je přečíst číslo či písmeno složené z barevných teček obklopených tečkami jiné barvy. Takové testy je možné najít na internetu. Vhodnější je obrázek vytisknout, protože monitor počítače může barvy zkreslovat. O tom, že vám oční alergie může trvale poškodit zrak, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu