Podrážděnost a nervozitu mohou mít na svědomí zablokovaná játra

Vztahy 25. ledna 2021 | 11:00 — Marcela Plachá
Nervákům se většinou doporučuje jít se vybít do fitka, zaběhat si nebo meditovat – což ale nervákům nejde, protože jsou uvnitř plní ohně. Východní medicína za pocuchanými nervy vidí problém v játrech. Jejich očistou se uleví nejen orgánům, ale i psychice. A z cholerika je rázem kliďas.
Další 3 fotografie v galerii
Z některých lidí vyzařuje vztek všemi směry... / Depositphotos

Veškeré nezpracované emoce, křivdy a trápení zůstávají v organismu a tvoří jaterní blokády. „Psychická pružnost ve spojení se zablokovanými játry je velmi častý problém, který si ani tolik nemusíme uvědomovat a přitom může být velmi významný pro náš život a i pro naše zdraví,“ uvádí terapeuti tradiční medicíny.

Základem klidu je přizpůsobivost

Projevuje se to v běžném životě. Třeba se těšíte, že až přijdete domů, bude tam uvařený oběd, usměvavá manželka a klidné děti. Ale všechno je jinak, jídlo se spálilo, děti jsou ukřičené a manželka protivná. Ten, kdo se umí přizpůsobit, vnese do takové atmosféry klid a pomůže dát vše do pořádku. Naopak člověk s horší přizpůsobivostí (a tedy zablokovanými játry) se naštve, začne nadávat a celou situaci zhorší, narůstá v něm vztek a cítí se uraženě, naštvaně a neklidně.

„Uvědomte si, kolikrát za den je třeba řešit měnící se situace a my bychom je měli zvládat s klidem a přehledem. S tím pak souvisí pocit vnitřního napětí a neklidu, který se často objevuje, i když nevíme proč,“ vysvětluje MUDr. Vladimíra Strnadelová. Toto napětí pak vede nejen k nepříjemnému vnitřnímu pocitu, ale i k vzteku, nepřiměřenému jednání, které druzí nemusejí tak dobře chápat.

Viníkem jsou přetížená játra

Příčinou tohoto napětí jsou podle východní medicíny nejčastěji přetížená játra. „Přetížení tohoto orgánu může vést v nepružnosti a vnitřnímu napětí, ale naopak stresy, které prožíváme, zhoršují tento orgán a to zpětně se může projevit na fyzickém těle i psychice. Nejčastěji tyto stresy jdou přes játra a vegetativní nervovou pleteň plexus solaris na žaludek a slinivku. A potom často v ordinaci slyšíme, že všechny zažívací obtíže jsou ze stresu. Ano, stres to zhorší, ale kdyby byl organismus fyzicky v pořádku (tedy játra normálně funkční), pak by problém nemusel nastat,“ popisuje Strnadelová.

Nejčastěji se přetíženost jater projeví bolestmi žaludku, pocitem tíhy v nadbřišku, pálením žáhy, říháním, řídkou stolicí, nadýmáním, plynatostí, únavou i chutěmi na sladké či alkohol. „Protože vnitřní napětí je nepříjemné, člověk se ho snaží uvolnit a to, po čem velmi často sáhne, je cukr, ale častěji alkohol. Ten zmírní napětí, ale zhorší zpětně játra a při stresu v práci či doma může vzniknout začarovaný kruh, který mnohdy vede až k závislosti - na alkoholu, ale i na cukru,“ upřesňuje terapeutka s tím, že uvolněná játra se projeví i pružností.

Jak být pohodář

Pružnost a přizpůsobivost není otázkou toho, že jsme slabí a podlehneme nátlaku. Opak je pravdou, dovedeme se vyznat v situaci a vyjít z ní bez problémů. Proto, abychom měli pružnost na všech úrovních našeho těla, je třeba mít játra v pořádku. Játra zatěžujeme hlavně: alkoholem, cukrem, masem, tukem, stresem, chemií, nedostatkem zeleniny. Je třeba hodně odlehčit jídlo, a to každodenní.

Pozor na sladké kaše

„Často chodí lidé, kteří se stravují dobře, a přesto mají hodně obtíží, které ukazují na játra. U těchto lidí můžeme vytestovat většinou hodně přemnožené plísně. Velmi častou příčinou může být cukr, ale to, co je častější u lidí, kteří se snaží upravit stravu, je kombinace obilí a ovoce. V praxi to znamená hlavně sladké snídaně, jako jsou obilné kaše s rozinkami, ovocem, medem, cukrem... Jednoduchý cukr blokuje trávení složitého a významně živí plísně. Pokud je to častá snídaně, pak to má důsledky na přemnožení plísní s tím, že ty pak dělají nejrůznější obtíže včetně zátěže jater.

Vnitřního napětí se dá zbavit nejen jaterní dietou, ale také pohybem. „Pohyb dělá neskutečně dobře, je účinnější než cokoli jiného. V současné době je to těžší a mnoho lidí se vymlouvá, že je všechno zavřené a venku zima. Vždy se najdou způsoby, jak to udělat. I malý prostor doma je dostatečný na to, abychom cvičili a uvolnili blokády,“ říká Strnadelová. „Je těžká doba a rozhodně nás vede k napětí a zátěži našeho těla, a to hlavně v oblasti jater. Je třeba se tomu nepoddat a uvědomit si, že to, abychom to zvládli, je jen na nás,“ dodává. Jak se zachovat, když na vás někdo křičí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu