Dopřejte si pravidelné procházky v přírodě. Pro psychické i fyzické zdraví jsou velmi důležité

Zdraví 06. dubna 2021 | 17:07 — Klára Sanders
Příroda má obrovský léčivý potenciál a působí příznivě na fyzickou i psychickou stránku zdraví. Uděláte proto vašemu tělu největší službu, když se budete v přírodě pravidelně procházet. Obzvlášť v dnešní době je to velmi důležité pro psychické i fyzické zdraví.
Další 3 fotografie v galerii
Příroda má obrovský léčivý potenciál / Pixabay

Lesy, parky, aleje, sady, louky, pole, vyhlídky, voda, skály, to vše a mnohem více má na nás příznivý vliv. Ohledně toho, jak na nás příroda působí, bylo a je prováděno mnoho výzkumů. Dokonce bylo zjištěno, že u lidí, kteří bydlí v blízkosti přírody, jsou zaznamenávány nižší hladiny stresových hormonů.

I krátká procházka udělá své

I mírná fyzická námaha z něčeho, jako je například krátká procházka, zlepšuje vaši duševní pohodu, a to díky zvýšenému přísunu kyslíku do těla. Pravidelná chůze také podporuje spojení mezi buňkami v mozku a snižuje odumírání mozkové tkáně v důsledku věku.

Budete také více soustředění na práci nebo na školní povinnosti. Pobyt v přírodě vás bude motivovat také k dalším fyzickým aktivitám. Pokud budete chodit na procházky pravidelně, posílíte i své paměťové schopnosti a budete lépe čelit depresivním náladám.

Zkuste procházku naboso 

Vaše chodidla se při tom dotýkají holé země. Uzemnění představuje podle některých odborníků a léčitelů aktivitu zaměřenou na odvrácení negativních účinků, které se vytvářejí v našich tělech například kvůli špatné stravě. Vyvážíme tak pozitivní náboj s negativním a posílíme své zdraví.

Pobyt v přírodě má pozitivní vliv i na vaše kosti

Pokud budete trávit více času venku, je pravděpodobnější, že získáte více vitaminu D, který potřebujete pro růst buněk, silné kosti, snížení tělesných zánětů a odstranění deprese. Odborníci také tvrdí, že lidé, kteří tráví čas venku, mají menší zdravotní problémy související s věkem v porovnání s těmi, kteří tráví většinu času uvnitř.

Bude se vám lépe spát

Už dvacetiminutová procházka zvýší hladinu serotoninu a jiných hormonů, které regulují spánkové cykly, pomáhají usnout a spánek během noci i udržet. Procházka pomáhá i lidem trpícím Parkinsonovou nemocí, kterým zachovává a někdy dokonce zlepšuje mobilitu. Snižuje i riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Pobyt na čerstvém vzduchu podporuje imunitní systém

Podle odborníků procházka dlouhá 20 minut denně posílí vaši imunitu natolik, že sníží až o 40 procent riziko, že onemocníte chřipkou. Obecně platí, že pohyb snižuje i možnost onemocnění závažnými chorobami, jako je například rakovina tlustého střeva. Je to pravděpodobně proto, že procházka stimuluje trávení.

Chůze přispívá k udržení zdravé váhy

Jen 30 minut chůze denně stačí na to, abyste spálili až 150 kalorií. Takovým způsobem snadněji zhubnete, pokud se o to snažíte, nebo si udržíte zdravou váhu. Mnozí lidé si neuvědomují, že procházka omezuje také chuť na sladké, a to již po patnáctiminutové chůzi.

Díky procházkám budete mít zdravější klouby

Když kráčíte, krev cirkuluje do chrupavek, které působí jako houby, aby ji nasály. Můžete tak předejít zraněním kloubů a zmírnit jejich bolest. Chůze pomáhá obnovit spojení na mikroskopické úrovni.

Při chůzi zapojujeme nohy, pánev, kotníky a chodidla. Uvědomili jste si ale, že tehdy zapojujete i bederní svaly, které podporují vzpřímenou polohu, ramenní svaly a ruce? Udržení si dobré pozice při chůzi vyžaduje zapojení doslova celého těla.

Procházka také až o 60 procent zmírňuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Výhodou chůze je, že je jedním z nejjednodušších typů cvičení, které se dají provádět každý den. K dalším jejím výhodám patří, že snižuje únavu, a to zejména u lidí, kteří vedou sedavý způsob života. Psali jsme také: Sluníčka se zatím moc nedočkáme. Doplňte důležitý vitamin D jinak

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu