Pití kávy ovlivňuje naše játra. Jedna z posledních studií zjistila jednu velmi zajímavou věc

Zdraví 16. září 2021 | 07:33 — Anna Novotná
Mezi nejoblíbenější nápoje na světě patří káva. Odborníci se stále přou, zda je zdravá, nebo ne. Každopádně jedna z posledních studií zjistila jednu velmi zajímavou věc, která hraje do karet milovníkům černého nápoje.
Dalších 6 fotografií v galerii
Odborníci tvrdí, že káva obsahuje téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka pozitivní účinky / Pixabay

Káva obsahuje asi dvě stě různých látek. Jejich komplexní vliv na lidské zdraví se neustále zkoumá. Podívejme se na jednu studii britských vědců.

Odborné studie

Odborníci z univerzit v Southamptonu a Edinburghu sestavili analýzu věnovanou nejběžnější formě rakoviny jater – hepatocelulárnímu karcinomu. Vycházeli z výsledků Světové zdravotnické organizace, která shrnula výsledky asi tisícovky studií věnované kávě, jichž se zúčastnily dva miliony lidí. Došli k závěru, že existuje spojitost mezi pitím kávy a nižším výskytem uvedené rakoviny jater.

Hepatocelulární karcinom je šestým nejčastěji diagnostikovaným druhem rakoviny na světě a zároveň druhým nejsmrtelnějším typem zhoubného nádoru. Léčba je úspěšná u pouhých 20-40 % pacientů. Studie zjistily, že pitím jednoho šálku kávy denně kleslo riziko vzniku tohoto typu rakoviny o 20 %, konzumací dvou šálků pak až o 35 %.

Další pozitiva kávy

Vědci také zjistili, že lidé, kteří pijí přiměřené množství kávy, žijí déle než ti, kteří kávu nepijí vůbec. Jedna z účinných látek kávy – kofein – totiž údajně blokuje určité chemické látky v krvi, čímž dochází ke zmenšení rizika nádorového bujení, vzniku depresí či demence. Podle mnoha studií lidé, kteří kávu pijí denně, žijí déle než ti, kteří kávu nemají rádi. Kofein údajně blokuje určité chemické látky v krvi, díky čemuž se zmenšuje riziko nádorového bujení, Parkinsonovy choroby, demence či vzniku depresí. Káva také urychluje metabolismus, eliminuje stres, stojí za nižším počtem onemocnění srdce a cév nebo vznikem diabetu.

Bohužel však neplatí, že čím více kávy vypijete, tím budete zdravější. Vysoká konzumace kávy má svá rizika. Proto se doporučuje pít třeba jen jeden nebo dva šálky denně. Podle výzkumu káva, zejména ta ranní, výrazně prospívá našemu zdraví. Více na toto téma jsme psali zde.

Zdroj: University of Southampton.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu