Jak vrátit zapranému bílému prádlu znovu jiskru bez použití bělidel. Kdo nezkusil, neuvěří

Ostatní 22. října 2021 | 11:04 — Kateřina Kofroňová
Kdo by to neznal. Koupíte si bílé tričko, mikinu nebo kalhoty a přísaháte si, že neuděláte žádnou chybu a zůstane vám bílé navždy. Jenže ouha, po čase stejně získá všechno podobně zašedlou barvu, která vůbec nevypadá hezky. Naštěstí pro vás, zaprané oblečení může opět zářit čistotou.
Další 3 fotografie v galerii
Zaprané bílé prádlo nevypadá hezky a často je důvodem k vyhození či založení / Pixabay

V dnešní době dostává prádlo celkem zabrat, a proto se nemůžete divit, že nevydrží tak dlouho, jako oblečení našich babiček. Materiály jsou jiné, ale i náš přístup k péči o oblečení je jiný. Pereme každý den, poté ho mlátíme v sušičce a jemný dotek našich rukou, přírodních prostředků nebo sušení na slunci prádlo nezažilo.

Babiččina rada

Zkuste si připravit dvě lžíce soli, tři lžíce jedlé sody a teplou vodu do kýble nebo lavoru. Prádlo namočte a nechte půl hodiny působit. Poté vymáchejte v čisté vodě a nechte vysušit. Takto lze vrátit jiskru bílému spodnímu prádlu, ale i triku, halence, sukním nebo jiným kouskům oblečení.

Z naší spíže

Na bělidla zapomeňte, chemie má naše prádlo až nad hlavu. Zkuste mu dopřát osvěžení v podobě citronové lázně, která dokáže rozjasnit i zaprané prádlo. Vymačkejte tři citrony do dvou litrů teplé vody, přidejte lžíci kuchyňské soli a pár lžic čisticího prostředku na nádobí. Zaprané prádlo vložte do tohoto nálevu zhruba na tři čtvrtě hodiny a nechte působit. Poté důkladně properte v čisté vodě.

Místo aviváže ocet

Zkuste tentokrát do pračky přidat místo aviváže ocet a uvidíte, co se stane. Použijte bílý vinný ocet, který prádlo nejen změkčí jako aviváž, má lehce dezinfekční účinky, ale navíc vybělí i zašedlé prádlo. Nemusíte se navíc bát, že byste poté ocet z prádla cítili.

V létě na sluníčko

Pokud se vám podaří chytit ještě poslední sluneční paprsky, dejte vyprané prádlo vysušit na sluníčko. To dokáže opravdu zázraky, zašedlé prádlo vybělí a totéž dokáže i se skvrnami. Když předtím skvrny vyčistíte pomocí žlučového mýdla, se zbytkem vám již pomůže sluníčko. Opravdu to funguje, a to i na zákeřné skvrny od rajčat.

Prevence je základ

Nejlepší je však snažit se problémům předcházet. Prádlo perte vždy podle barev, přičemž podobné barvy můžete kombinovat, jako například oranžovou a červenou, nebo modrou a zelenou, ale bílé prádlo perte vždy samostatně. Pomoci vám mohou i ubrousky proti zbarvení prádla, které se přidávají k prádlu do pračky, zachytí barvy a chrání tím prádlo před nechtěným obarvením. Dále čtěte: I praní spodního prádla má pravidla. Vyhněte se nejčastějším chybám, kterých se ženy často dopouštějí.

Zdroj: cleanipedia.com, housekeeping.wonderhowto.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu