Jak bojovat s nevzhlednými striemi: Zkuste účinný recept

Krása 04. září 2019 | 09:46 — Monika Moorová
Strie neboli pajizévky v dnešní době trápí mnoho žen. Jedná se o jizvičky na pokožce, z nichž některé mohou dosáhnout délky až dvou centimetrů.
Další 4 fotografie v galerii
Pokud chceme trvalému poškození pokožky zabránit, je důležité zaměřit se na prevenci / Shutterstock

Jizvičky se mohou spojovat a slévat dohromady a jsou pak více viditelné. Nově vytvořené strie mají narůžovělou až fialovou barvu. Postupem času pak lehce vyblednou, jsou světlejší, perleťově bílé a méně zřetelné než na začátku. Nicméně i tak se s nimi ženy natrápí a považují je za velký estetický nedostatek. 

Strie nejsou problémem jen těhotenství. Nevyhýbají se ani mužům, často se s nimi potýkají ti, kteří začali posilovat a rychle nabrali svalovou hmotu. 

Naše kůže je tvořena třemi vrstvami: pokožkou, škárou a podkožním vazivem. Samotná pokožka se pak skládá ještě z dalších vrstev. Elastická vlákna, která spojují horní vrstvu škáry s pokožkou, se starají o pružnost pleti. Jsou velmi pružná, ale pokud dojde velmi rychle ke zvýšenému zatížení kůže, může dojít k jejich popraskání. To se projeví nehezkými rýhami na pokožce. U strií nejde o povrchové prasklinky, i když tak někdy vypadají, ale o narušení pokožky zevnitř.

Kde jsou strie nejčastěji?

Oblasti, které jsou nejvíce postiženy tvorbou strií:

  • boky
  • břicho
  • hýždě
  • stehna
  • prsa 

Prevence znamená úspěch

Pokud chceme prakticky trvalému poškození pokožky zabránit, je důležité zaměřit se na prevenci. Na strie funguje pořádné promazávání pokožky. Na trhu jsou dnes k dostání nejrůznější krémy, ale co si zkusit udělat osvědčený trnkový olejíček proti striím?

Co budete potřebovat?

  • 30ml trnkového oleje lisovaného za studena
  • 20ml mandlového oleje
  • 10ml jojobového oleje

Všechny oleje smíchejte a používejte pravidelně po koupeli na problematické partie. Pro své zvláčňující vlastnosti je olej vhodné používat zejména pro kosmetické aplikace.

Olej pokožkou lehce proniká, tím ji zvláčňuje, hydratuje, zklidňuje a nezanechává silný mastný efekt. Je velká škoda, že se o blahodárných účincích trnkového oleje moc neví. Přitom jeho schopnost účinně bojovat s nevzhlednými pajizévkami stojí rozhodně za pozornost. Jak odstranit bílé tečky na tváři bezbolestně a hlavně bez jizev?

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...