Pokožka na krku a dekoltu je tenčí a jemnější. Naučte se bojovat proti vrásčitému dekoltu

Krása 09. dubna 2020 | 08:37 — Anna Novotná
Vrásky přibývají s věkem každému, bohužel se to netýká jen obličeje, ale také krku či dekoltu. A co hůře, dekolt může snadno prozradit váš věk a pokud o něj dostatečně nepečujete, může vás to v pozdějším věku zamrzet. Povislá kůže na krku a vrásčitý dekolt přeci jen nevypadají nejlépe.
Dalších 9 fotografií v galerii
Proti vrásčitému dekoltu a povislé kůži na krku můžete zakročit / Depositphotos

Každá žena chce být krásná a mít co nejméně vrásek. Jak bojovat proti vráskám na krku a v dekoltu tak, aby vaše pokožka vypadala stále mladistvě?

Co dělat?

Pokožka na krku a dekoltu je tenčí a jemnější než na zbytku těla. Nedostatečná péče o ni proto může vést k předčasnému stárnutí, povislé kůži na krku a nevzhlednému dekoltu. Existuje několik praktických činností, které když budete dodržovat, tak můžete vaše vrásky na krku a dekoltu minimalizovat či eliminovat. Pokud vám není zrovna dvacet let, tak není radno tyto vrásky podcenit, protože by v pozdějším věku mohly dělat neplechu.

Prokrvení a masáž

Pro dekolt je ideální jeho prokrvování, na to se skvěle hodí sprchování, proud vody vám práci hodně usnadní a můžete jej pro masáž použít. Střídejte při tom studenou a teplou vodu pro dokonalé vypnutí pokožky. Stejně tak, jako se masírují jiné části těla, tak i krk a dekolt si můžete promasírovat, vhodný čas na jeho masáž je například při krémování obličeje či při večerní masáži obličeje.

Cviky na krk a dekolt

Věděli jste, že existují výzkumy, které dokazují, že posilování udržuje vaši pokožku mladší po delší dobu a zpomaluje proces stárnutí? To platí pro celé tělo. Pokud například časem nechcete mít povislou pokožku v oblasti krku a dekoltu, je dobré procvičovat svaly i v těchto místech. Jsou cviky, které vám zaberou pár minut za den, ale na tvorbu vrásek mohou mít velký vliv. A jak cvičit? Nejlépe 2x denně před zrcadlem a to následovně:

• Ruce si položte na dekolt, při tom zakloňte hlavu a bradu tahejte nahoru. V této poloze zůstaňte alespoň 7 sekund, poté povolte. Cvik opakujte 10x.

• Rty co nejvíc vyšpulte a říkejte „jů“. Poté říkejte „x“ a při tom ústa maximálně roztáhněte, dokud neucítíte tah. Každé písmeno opakujte 10x.

• Jazyk přitlačte za dolní zuby, přibližně 10 vteřin zvyšujte napětí brady a pomalu povolte. Cvik opakujte 10x.

• Vysuňte dolní čelist dopředu co nejvíce to půjde a poté povolte. Cvik opakujte 10x.

Držení brady

V boji proti vráskám na krku pomůže i obyčejné držení brady vzpřímeně, to se vám povede, když budete mít hlavu nahoru. Vyhněte se tedy například častému sklánění hlavy třeba při dívání se do mobilu či notebooku, neboť jinak budete mít vyšší pravděpodobnost vzniku vrásek na krku než ti, co hlavu nesklánějí.

Jídelníček

Dokonce i vaše stravovací návyky mohou ovlivnit pružnost kůže v dekoltu. Je proto důležité vyživovat kůži také zevnitř. Jak? Jezte pestrou stravu, která je bohatá na vitaminy, minerály a zdravé tuky. To přesně totiž vaše pokožka potřebuje k regeneraci a za to vaše kůže bude hladší a pružnější. Například hodně zeleniny dodá tělu vitaminy a zároveň jej bude hydratovat. Nezapomeňte samozřejmě ani na pití, ideální je neperlivá voda s citronem, která zabrání vysychání pokožky a bude tělo dostatečně hydratovat.

Poloha ve spánku

I poloha ve spánku zde hraje velkou roli. Nesprávná poloha při spaní totiž může mít na svědomí například dlouhé svislé vrásky ve vašem dekoltu, a to kvůli pomačkání kůže během vašeho spánku. V mládí sice tyto vrásky snadno zmizí, ale postupem času již vymizet nemusejí a navíc mohou být ještě výraznější. 

Spodní prádlo

Na dekolt má vliv i vaše spodní prádlo, které oblečete. Ujistěte se, že nosíte vhodnou velikost i vhodný typ podprsenky. Důležité je zejména zabránit přílišnému napnutí pokožky, to by totiž mohlo urychlit tvorbu vrásek.

Správná kosmetika a péče

V dekoltu i na krku je pokožka stejně jemná jako v obličeji, proto vás nepřekvapí, že i dekolt a krk proto vyžaduje stejně důkladnou péči. U hydratačních krémů je ta výhoda, že na obě partie můžete používat stejnou kosmetiku jako na obličej. Samozřejmě si ale můžete také zakoupit produkty určené přímo pro oblast dekoltu a krku. 

A jak se o pokožku starat? Při čištění obličeje si nezapomínejte vyčistit také krk a dekolt. Co se týká vrásek na krku, tak je dobré je eliminovat i pravidelným peelingem krku a dekoltu, ten byste měli provádět alespoň 1x týdně. To vám pomůže udržet pokožku čistou, odstranit mrtvé buňky a vyhladit vaši pokožku. A po peelingu je velice důležitá hydratace pokožky, pokud ji budete udržovat vláčnou, vrásky se nebudou prohlubovat.

Domácí maska

Jednou za čas také můžete vyzkoušet třeba domácí masku. Jak ji připravit? Promícháte nastrouhanou salátovou okurku, bílý jogurt a do toho dáte ještě kapku olivového oleje. Hotovou masku nanesete na dekolt. Jednou týdně pak také ideálně kůži jemně obruste peelingem a poté ji ošetřete hydratačním krémem, tím se zdrsnění kůže zjemní a malé vrásky se vyhladí.

Ochrana před sluncem

Kůže na hřbetu rukou, na krku a na nártech je vůbec tou nejtenčí a sluneční paprsky, zvláště UVA záření, prostupují do hloubky kůže, i když to na vaší pokožce není nijak znát. Kůže pak kvůli tomu rychleji stárne, UVA paprsky například bývají nejčastější příčinou povislé a vrásčité pokožky v oblasti dekoltu. Neměli byste tedy zapomínat ani na ochranu citlivých míst.

Například v létě je na místě oblast krku a dekoltu buď zakrýt šátkem, nebo o ně pečovat stejně jako o obličej či zbytek těla. Jak? Váš letní denní krém by měl obsahovat sluneční ochranu, ve městě používejte ochranný faktor minimálně SPF 15 a více, pro opalování u vody pak sežeňte SPF 50+. Při nanášení krému pak namažte nejen obličej, ale také jím dostatečně promažte krk a dekolt. Poté je samozřejmě také potřeba sluněnou pokožku hydratovat.

Závěr

Za zkoušku nikdy nic nedáte a péči o pleť není radno podceňovat. Pokud se vaše pokožka bude mít dobře, vrátí vám to v podobě mladistvého vzhledu a budete se při tom navíc i mladší cítit. Dále čtěte: Účinný recept pro blondýnky, jak bojovat proti žlutým odleskům ve vlasech.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu