Esenciální oleje mají terapeutické účinky. Poradíme, jaké kombinace jsou nejlepší

Ostatní 08. července 2020 | 11:05 — Helena Malá
Esenciální neboli éterické oleje jsou v posledních letech velmi v módě. Mají terapeutické účinky. Můžete použít jeden druh, ale také je kombinovat. Míchání olejů je na jednu stranu zábava, ale také trochu věda.
Další 3 fotografie v galerii
Esenciální oleje využijete do masážních emulzí, aromalampy, při praní či úklidu / JumpStory

V semenech, kůře, listech, květech i stoncích rostlin jsou obsaženy unikátní aromatické látky, které jsou získávány buď enfleuráží (nejstarší způsob, kdy části rostlin jsou kladeny do studeného oleje a postupně uvolňují žádané látky), destilací vodní parou (nejužívanější metoda v současnosti), extrakcí rozpouštědlem (tak se získávají tzv. absolutní oleje) anebo složitou, ale velmi citlivou metodou superkritické extrakce oxidem uhličitým.

Tyto silně koncentrované komplexní látky s multifunkčními vlastnostmi mají na rozdíl od rostlinných olejů rozličné terapeutické využití. Jejich vlastnosti se projevují ve třech rovinách. Především ovlivňují naše emoce, psychiku a náladu. Již při prvním kontaktu poznáme zda pozitivně či negativně.

Dále disponují vnitřními funkčními vlastnostmi, které mohou ovlivňovat činnost vnitřních orgánů, jednak disponují vnějšími funkčními vlastnostmi jako například antivirovým, antimikrobiálním, antiseptickým, fungicidním nebo repelentním účinkem. Tyto komplexní vlastnosti činí z esenciálních olejů zcela unikátní látky, pro které jsou nazývány srdcem nebo podstatou rostlin.

Jak oleje kombinovat

Cesta esenciálního oleje do krevního oběhu vede přes limbické centrum v mozku, což je centrum nevědomí, emocí a chování. Proto nedokážeme aktivně ovlivnit, které oleje nám budou vonět a které ne. Preferenci vůní za nás zařídí naše podvědomí. Proto hlavní doporučení aromaterapeutů zní – vybírejte si oleje podle vlastních preferencí. Co vám voní, to vaše tělo potřebuje. Co vám naopak nevoní, to pro vás nejspíš nebude mít terapeutický význam.

Ani začátečník se nemusí bát

Pokud se v aromaterapii ještě nevyznáte, je dobré vsadit na takové oleje, které se snadno míchají. Je jich více než dost. 

Bergamot

Lehký, ovocně-citrusový olej. Mírně kořeněná vůně svěžího citronu. Jemná vůně bergamotu se dobře mísí s ostatními vůněmi, např. s heřmánkem, levandulí, citronem, neroli a ylang ylang. Bergamot působí antisepticky. Eliminuje pachy tak, že ničí bakterie, viry a houby, které je způsobují. Používá se jako uklidňující prostředek pro množství kožních neduhů, například některých ekzémů.

Heřmánek pravý

Sladká bylinková vůně s nádechem jablka. Heřmánkový esenciální olej se dobře mísí s bergamotem, jasmínem, neroli a růží. Jde o výtečný esenciální olej pro první pokusy. Má uklidňující účinky a pomáhá odpočinout tělu i duši. Zmírňuje podráždění vyvolané záněty, popáleninami, ekzémy a kožními vyrážkami. Jako masážní olej při použití uklidňuje bolesti kloubů a namožených svalů.

Šalvěj muškátová

Silná bylinková vůně. Dobře se mísí s cedrem, levandulí a většinou citrusových olejů. Šalvěj uklidňuje a uvolňuje, používá se k tišení bolesti a povolení svalového napětí. Pomáhá odbourávat deprese a usnadňuje spaní. Lze ji také použít k redukci vrásek a zánětů kůže. Funguje také jako afrodiziakum.

Eukalyptus

Kafrovitá, silně prostupující vůně. Je to svěží, stimulující olej. Lze jej mísit s levandulí, citronem a jalovcovými bobulemi. Je vysoce antiseptický. Používá se jakožto masážní olej ke zmírnění bolestí svalstva nebo jako inhalant pro uvolnění horních i dolních cest dýchacích. Mezi esenciálními oleji je to jeden z nejvýznamnějších pomocníků proti rýmě a jiným virovým infekcím.

Geranium (muškát)

Svěže květinová vůně, dřevitá kombinace růže a citrusu. Geranium se dobře mísí s bergamotem, cedrem, šalvějí muškátovou, jasmínem, levandulí, neroli, pomerančem, růží a santalovým dřevem. Geranium je považován za „vyvažující“ olej. Má uklidňující, uvolňující a povznášející efekt, působí na tělo i mysl. Někdy se používá ke zmírnění symptomů PMS a menopauzy. Má stahující efekt a je tak vhodný pro použití při kožních problémech, např. ekzémech, akné a striích. Působí proti bakteriím, virům a houbám a dokáže uklidnit zanícenou pokožku.

Levandule lékařská

Levandulová vůně je bylinková a zároveň svěže květinová. Dobře se mísí s bergamotem, rozmarýnem, eukalyptem, pačuli, růží a jasmínem. Je naprosto nezbytná ve výbavě každého aromaterapeutického začátečníka. Je to jeden z nejsilnějších antiseptických olejů a také jeden z nejpoužitelnějších. Levandule se užívá k léčbě mnoha obtíží, ať už kožních, nebo dýchacích. Redukuje zanícení a je výborná pro občerstvení unavených svalů a odstranění bolesti a únavy vůbec. Má také uklidňující a antidepresivní účinky.

Citron

Čistá, ostrá citrusová vůně, která povzbuzuje a oživuje. Citron se dobře mísí s bergamotem, citronellou, šalvějí muškátovou, pomerančem, neroli a mátou peprnou. Citronový olej má stahující a antiseptické účinky. Pomáhá při horečkách, bolestech krku, kašli a nechutenství. Běžně se používá v parní lázni nebo jako masážní olej, protože uvolňuje ztuhlé svalstvo.

Pačuli

Pačuli má exoticky zemitý, pižmovitý pach. Tento olej lze dobře mísit s bergamotem, šalvějí muškátovou, cedrem, geraniem, neroli a růží. Pačuli má stahující a antiseptické účinky. Jedná se o uklidňující olej vhodný pro použití na ekzémy, akné a potíže se suchou pokožkou vůbec. Působí také jako protizánětlivý prostředek. Pačuli funguje jako afrodiziakum a ulevuje při bolestech hlavy.

Máta peprná

Máta disponuje mentolovou až kafrovou vůní. Tento energetizující olej lze kombinovat s bergamotem, geraniem, levandulí, citronem, rozmarýnem a santalovým dřevem. Dá se použít jako masážní olej – máta uvolňuje svalstvo, odstraňuje napětí a zmírňuje příznaky artritidy. Také stimuluje produkci oleje v suché kůži. Máta ničí bakterie, viry a houby. Při inhalaci ulevuje plicím a ucpaným dutinám.

Ylang Ylang

Ylang ylang má intenzivně sladkou květinovou vůni s lehkými náznaky koření. Dobře se mísí s bergamotem, levandulí, citronem, neroli a santalovým dřevem. Ylang ylang uklidňuje a uvolňuje. Odbourává stres a napětí. Při použití s šamponem nebo kondicionérem upravuje přirozenou produkci maziva pokožky hlavy. Uklidňující efekty tohoto oleje pomáhají při boji s nespavostí. O tom, jak si pomocí esenciálních olejů vyrobit dezinfekci na povrchy v domácnosti, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu