Zásady, které je nutné dodržovat, pokud chodíte do práce, i když jste nemocní

Zdraví 11. ledna 2021 | 11:07 — Klára Sanders
Občas nastanou situace, kdy i nemocní musejí jít do práce. S obyčejným nachlazením to není zas taková katastrofa, ale někdy musíme do práce i s chřipkou či jiným nakažlivým onemocněním, protože práce prostě nepočká. Pokud už tato situace nastala, je dobré se držet několika zásad a být ke svému okolí ohleduplní.
Další 1 fotografie v galerii
Do práce s nemocí chodí víc a víc lidí / Depositphotos

Do práce s nemocí chodí víc a víc lidí. Buď v práci nemohou využít tzv. sick days nebo home office, nebo prostě potřebují peníze. Nemocenská je nízká a ušlý zisk může pro někoho být doslova existenčním problémem. Když už jdete do práce nemocní, dodržujte alespoň tyto zásady:

Informujte své kolegy 

Jestliže se své onemocnění snažíte přede všemi ukrýt, je to to nejhorší, co můžete udělat. Nikdo si nebude dávat pozor a nákaza se brzy rozšíří po celé kanceláři, oddělení a nakonec i budově. Když kolegům přiznáte pravdu, budou moci na váš stav reagovat. Budou se od vás držet dál, naordinují si vyšší příjem vitaminů a budou dbát častěji na svou hygienu.

Dodržujte zvýšenou hygienu 

Na hygienické zásady myslete i vy. Mytí rukou vlažnou vodou a mýdlem je totiž nejlepší věc, kterou můžete udělat, abyste zabránili nákaze všech ostatních. Když si poté ještě umyjete ruce antibakteriálním gelem, snížíte riziko na minimum. Upozorněte také pracovníka úklidu, aby důkladně dezinfikoval společné prostory (kuchyňku, jídelnu, kopírku, WC, tiskárnu a podobně).

Zkuste požádat o práci z domova

Pokud to vaše pracovní pozice a váš zaměstnavatel umožňuje, požádejte o práci z domova. Zkuste o ni požádat i v případě, že to u vás v práci není běžné. Váš nadřízený bude rád, že práci uděláte a nenakazíte ostatní kolegy. Doma budete ve větším klidu a tělo se s nemocí lépe a rychleji vypořádá.

Když jste doma, odpočívejte

Odborníci tvrdí, že žádný vyloženě důležitý důvod, proč jít do práce nemocní, prostě neexistuje. Navíc každá další přechozená nemoc oslabuje imunitní systém a jestliže děláte víc, než na co se cítíte, tělo dostává pořádně zabrat. Jakmile vás chřipka opustí, buďte si jisti, že další nachlazení, bolest v krku, nebo angína na sebe nenechají dlouho čekat.

Proto pokud musíte chodit do práce i v nemocném stavu, snažte se doma co nejvíce spát a odpočívat. Domluvte se doma s rodinou, že vám není dobře a že jediný čas, kdy může vaše tělo nabírat síly a vypořádávat se s nemocí, je právě doma v posteli. Určitě všechny vaše domácí povinnosti převezmou a nechají vás se léčit. 

Naordinujte si vysoké dávky vitaminu C, který posiluje imunitní systém a působí proti infekci. Skvělé účinky zaznamenává také česnek, který je přírodním antibiotikem. Vycucejte celý stroužek jako bonbon, čímž zničíte choroboplodné zárodky. Na nohy vás postaví i silný kuřecí nebo hovězí vývar se zeleninou. Doplňujte tekutiny, s mírou smrkejte a v případě bolestí v krku kloktejte solný roztok. Psali jsme také: Poradíme vám několik triků, díky kterým se zbavíte rýmy už za pár dní.  

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu