Myšlenkové mapy jsou skvělá pomůcka, která vám usnadní učení nebo zefektivní práci

Ostatní 08. ledna 2021 | 20:44 — Klára Sanders
Myšlenková mapa neboli mentální mapa může být využívána například k učení, plánování nebo řešení problémů. Jedná se o grafické uspořádání klíčových slov, doplněné obrázky vyznačující vzájemné vztahy a souvislosti.
Další 4 fotografie v galerii
Myšlenková mapa neboli mentální mapa může být využívána například k učení, plánování nebo řešení problémů / Depositphotos

Myšlenkové mapy jsou graficky zpracovanou napodobeninou procesů probíhajících v mozku a jsou navrženy tak, aby mozek využíval maximum svých schopností. S vynálezem myšlenkových map přišel v 60. letech 20. století Tony Buzan.

Myšlenkové mapy vylepšují paměť, rozvíjejí kreativitu, uspořádávají myšlenky, usnadňují učení i plánování, a tím zvyšují i vaši produktivitu. Nejen při učení, ale i při pracovních povinnostech můžete díky mapám začít své úkoly řešit efektivněji, kreativně a získáte nad nimi větší kontrolu.

Co vlastně znamenají myšlenkové mapy?

Myšlenková mapa je vizuální grafické uspořádání slov. Ve středu je umístěno hlavní nosné slovo, na které jsou linkami, takzvanými větvemi, napojována další slova, která vznikají při myšlenkových pochodech. Bývají doplněna i kresbami, které zapamatování ještě znásobí. Paměť podpoří také barevné zpracování map.

Hlavním přínosem myšlenkových map je komplexní uspořádání informací, které jsou seřazeny do hierarchie. Krásně si utřídíte dané myšlenky a jejich vztahy. Mapy vlastně představují způsob fungování lidského mozku. Myšlenky se utvářejí kolem základního tématu a rozvětvením se dále rozvíjejí. Asociace se vytvářejí reakcí na jednotlivá slova. Slova v myšlenkové mapě nemusíte nijak seřazovat, protože struktura větví nemá žádnou pevnou linii, ale řídí se pouze přiřazovanými asociacemi.

Pomoc při učení cizích jazyků

Dětem pomůže využití myšlenkových map ve většině školních předmětů. Pro příklad uveďme třeba angličtinu, kdy se má dítě naučit slovíčka týkající nábytku. Na papír položený na ležato si dítě napíše doprostřed v angličtině slovo nábytek. Od něj pak dělá čáry a na jejich konec píše vše, co ho k nábytku napadá. Tak se tam objeví třeba židle, stůl nebo pohovka. Pokud se chce učit dál, může připsat i další asociace jako úklid, leštění a podobně. Když slovíčko nezná a muselo ho vyhledat, tak si může k textu doplnit i barevný obrázek.

Když si představíte sloupce slovíček v sešitu, které se máte naučit, a vedle toho barevnou mapu s obrázky, tak máte asi hned rozhodnuto, kterou metodu budete chtít použít. Psali jsme také: Mileniálové. Co to vlastně znamená být příslušníkem této generace

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu