Pohodlný a huňatý župan vás v zimě pěkně zahřeje

Móda 22. ledna 2021 | 08:05 — Klára Sanders
Po celém dni v upnutém oblečení není nic lepšího, než se zabalit do pohodlného županu. V zimních měsících vás župan navíc krásně zahřeje.
Další 1 fotografie v galerii
V současnosti se župan nosí při denních či nočních příležitostech / Pixabay

Župany se objevily již počátkem 18. století v jižní a jihozápadní Evropě jako součást domácího oděvu. V současnosti se župan nosí při denních či nočních příležitostech spojených s intimním životem, hygienou nebo volnočasovými aktivitami jako například bazény či sauny. Kvalitní župan vás musí osušit, zahřát, a také by vám měl dobře padnout a slušet.

Župan jako módní trend

Župany čím dál více dobývají módní svět. Pronikají z koupelen či ložnic na ulici, či dokonce rudý běhoun spojený se slavnostními událostmi. Na udílení hudebních cen Grammy se v bílém outfitu, který se sotva dá nazvat jinak než obřím županem, zjevil třeba zpěvák George Clinton. V jeho případě jde samozřejmě o výstřednost, ale to neznamená, že by „venkovní župany“ neměly naději. Naopak. 

Střih, který pronikl i mezi kabáty

Županový střih dlouhodobě patří k oblíbeným v dámské kabátové módě. Poslední zhruba dvě sezony jsou hitem i pánského odívání. Měkké pláště přetnuté pásky ze stejné látky mají svou budoucnost jistou. Díky podobnosti s klasickými župany působí příjemně a tak nějak pohodlně. A většinou i takové jsou.

A není to rozhodně poprvé, kdy se cosi jako župan dostalo do třídy společensky nejen přijatelného, ale dokonce vyžadovaného oblečení. Řeč je o smokingu. Ponechme teď stranou, že jsou trochu rozdíly v tom, jak jej vnímá kontinentální Evropa a anglosaský svět, který zná ještě tuxedo.

Vzorem pro frak

Dnešní varianta jednoho z nejformálnějších oblečení, a to o level výš stojící frak, který je spíš na ústupu, vznikla právě z takového domácího pánského župánku. Ten muži dříve oblékali jako večerní či domácí plášť, který měl krýt oblečení právě ve chvíli, kdy šli do kuřáckého salonku bafat z fajfky nebo si vychutnat viržinko. Pod hebkým kabátem se šálovým límcem byly ostatní svršky uchráněny toho, aby nasákly kouřem. Postupem doby se z něj stal nejen společensky přijatelný, ale dokonce vyžadovaný svršek. Třeba něco podobného zažijeme s župany zase. Psali jsme také: Francouzský styl je v módním světě často kopírován. Prozradíme vám tajemství tamních šarmantních žen

Témata: župan, domov, teplo, střih, móda
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu