Casanova byl svůdník a světák. Neutekly před ním ani jeptišky

Retro 22. června 2022 | 09:31 — Pavla Krejčí
Není snad většího svůdce, než byl Casanova. Jeho milostná dobrodružství se stala živými i napříč staletími a dodnes je považován za největšího milovníka žen. Jejich přízeň si vskutku užíval a mnohdy neváhal zacházet do krajních mezí. Prý sváděl na scestí i jeptišky.
Další 1 fotografie v galerii
Casanova měl opravdu pestrý život / Wikipedia Commons / Francesco Giuseppe Casanova – Adriano C.

Giacomo Casanova se svým rozmařilým životem vůbec netajil, ba naopak ho dával ostatním na odiv, na což později i doplatil. Legendární světák se stal symbolem vzrušujícího milence a svůdníka, po němž toužila nejedna žena. Postelí mu údajně prošlo nejméně 130 žen. Zhýralý a nečestný život ho však nakonec dohnal – zemřel sám daleko od své domoviny.

Ze samého dna na vrchol

Casanova vůbec nebyl od malička předurčen k bohatému a rozmařilému životu. Vlastně by si tehdy málokdo řekl, že se bude pohybovat mezi tou nejvybranější společností. Narodil se v roce 1725 matce, která byla herečkou. Vlastně tím tak trochu mohl získat otevřenější a hravější pohled na svět. Nakonec se však ocitl v opatrovnictví duchovního Gozziho. Ten mu zajistil dostatečné vzdělání, které opravdu nebylo zanedbatelné. Uměl řecky, latinsky, vystudoval práva, jeho zájmem byla všechna společenská témata i matematika a filozofie. Bez uzardění by byl schopen citovat antické básníky nebo hrát na hudební nástroje. Jeho průprava do života byla skutečně bohatá a leckdo by s ním neměl šanci soupeřit.

Casanova jako otevřená kniha plná eskapád

Není možné jednoduše popsat Casanovův život. Stihl toho tolik, že by to vydalo na životy desítek jiných mužů. Ženy se pro něj staly životním posláním a náplní. Ve svých pamětech uvádí: „Cítil jsem, že jsem se narodil pro opačné pohlaví, vždy jsem ho miloval a dělal vše, co jsem mohl, pro to, abych jím byl milován."

Slavný Ital těžil ze svých mecenášů. Cestoval po celé Evropě a díky svému šarmu a ojedinělé výřečnosti navázal významné styky. Jeho profesní záběr byl opravdu široký. Působil jako duchovní, finanční poradce francouzského dvora, tajný agent Portugalců nebo se také pokoušel vydávat časopisy. Dostával se do těch nejvýznamnějších kruhů a rychle šplhal po společenském žebříčku. Svá místa působiště však rychle měnil. Vždy si však dal záležet, aby ho jeho pověst předstihla.

Největší svůdník všech dob

V jedné oblasti byl však ještě úspěšnější – na poli svádění žen. Jeho jméno je synonymem hříchů a chlípnosti. Ke svádění využíval svůj šarm i slovní hrátky, své oběti si namotával komplimenty a sladkými řečičkami. Nebyl sexuálním predátorem. Dokázal, aby ho ženy chtěly samy – a také myslel i na jejich rozkoš. Říká se, že měl stovky milenek ze všech společenských vrstev, i když se uvádí číslo kolem 130. Jeho postelí prošel nespočet vdaných žen, které hledaly povyražení nebo chtěly utéct z nudného manželského života. Mezi objekty jeho zájmu patřily dokonce i prostitutky a neunikly mu ani jeptišky. Zdá se, že Casanova neměl opravdu žádné meze.

Rychlý pád k zemi

Jeho jednání však začalo být proti srsti benátským oligarchům a církvi, proto na něj byla vydána obžaloba.

„Giacomo Casanova se provinil zhýralostí spáchanou na vdaných ženách, zneuctěním církve, oklamáním několika urozených pánů a nebezpečným chováním vůči dobrému jménu a stabilitě aristokratického režimu.“

Benátská inkvizice ho nakonec uvěznila za chování považované za nespravedlivé vůči společnosti. Z vězení utekl, ale později ho donutila místní aristokracie k exilu. Nějakou dobu pobýval ve Vídni, poté se po seznámení s hrabětem Josefem Karlem Eusebiem z Valdštejna ocitl na zámku Duchcov v severních Čechách. Tam pracoval jako knihovník a trávil zde posledních 13 let svého života. Vzpomínky na jeho divoký život mizí a jsou jen vyhaslou hvězdou, kterou kdysi on sám byl. Nešťastné roky alespoň tráví sepisováním podrobných pamětí, v nichž vzpomíná na svůj dobrodružný život plný intimních potěšení i zážitků z cestování. Umírá 4. června 1798 ve věku 73 let. Na jeho hrob bylo časem zapomenuto, proto není jisté, kde přesně jeho ostatky spočívají.

Psali jsme také: Třináctka jako osudové číslo Marie Terezie: V tento den se narodila, porodila děti i uzavřela mír

Autorský článek, další zdroj: therake.com, lifee.cz

Témata: Cassanova, ženy, historie
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu